15 mei 2025
Ontslag wegens reorganisatie in Nederland
Bent u werkzaam in Nederland en krijgt u te maken met ontslag als gevolg van een reorganisatie? Dit artikel biedt enkele praktische richtlijnen voor deze situatie.
Lees meer
Compliance, regels naleven en voorkomen dat de onderneming imagoschade lijdt. Gelijke behandeling op het werk heeft daar alles mee te maken.
In veel Europese en Nederlandse wetten is de plicht voor de werkgever geregeld om werknemers gelijk te behandelen.
Dat begint al bij het sollicitatieproces. Dat moet zorgvuldig worden ingericht zodat de onderneming voorkomt dat kandidaten al bij voorbaat vanwege bijvoorbeeld ras, geslacht, leeftijd of handicap worden uitgesloten. Ook bij het aanbieden van arbeidsvoorwaarden, mag de werkgever gelijke gevallen niet ongelijk behandelen; dus niet discrimineren. Denk aan de pensioenregeling, salaris, promotiekansen.
En ook bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst speelt de plicht tot gelijke behandeling een rol. Denk aan beëindiging of niet-verlenging van een arbeidsovereenkomst wegens een chronische ziekte of zwangerschap. En in collectieve ontslagregelingen (sociaal plan) worden vaak afspraken gemaakt voor (afwijkende) ontslagvergoedingen voor bepaalde leeftijdscategorieën – discriminatie naar leeftijd ligt dan mogelijk op de loer.
Discriminatieclaims kunnen voorkomen worden. Wij staan ondernemingen bij in compliance vraagstukken en adviseren over het toepasselijke beleid zodat een en ander in lijn is met de Nederlandse regelgevend. Zo kan een werkgever vooraf aan het Collega voor de Rechten van de Mens een oordeel vragen of een (voorgenomen) regeling discriminatoir is.
Wij kunnen u adviseren over het handelen in lijn met de gelijkebehandelingswetgeving en de juridische mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op als u geconfronteerd wordt met een verzoek van een werknemer tot schadevergoeding wegens discriminatie, of als u een eigen regeling wilt laten toetsen. Wij staan voor u klaar.
GMW advocaten helpt u graag bij al uw arbeidsrecht kwesties. Onze advocaten staan zowel werkgevers als werknemers bij.
Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.
15 mei 2025
Ontslag wegens reorganisatie in Nederland
Bent u werkzaam in Nederland en krijgt u te maken met ontslag als gevolg van een reorganisatie? Dit artikel biedt enkele praktische richtlijnen voor deze situatie.
Lees meer
13 mei 2025
Bezwaarrecht: het amendement Agnes Joseph
Het nieuwe Nederlandse pensioenstelsel is een grote verandering. Een belangrijk onderdeel is het invaren: het overzetten van oude pensioenrechten naar een nieuw systeem gebaseerd op premies en beleggingsresultaten.
Lees meer
1 mei 2025
De beloning van uitzendkrachten onder de ABU-cao
Volgens een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad hebben uitzendkrachten recht op dezelfde beloning als medewerkers die direct in dienst zijn bij de feitelijke werkgever. Dit geldt op basis van Europees recht voor alle essentiële arbeidsvoorwaarden.
Lees meer
22 april 2025
Zorgplicht bij pensioencompensatie
De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. De sociale partners betrokken bij de pensioenfondsen hebben de transitieplannen grotendeels klaar. Daarin ook altijd een paragraaf over compensatie voor huidige deelnemers, werknemers, die onevenredig nadeel ondervinden van de wijziging van het pensioenstelsel.
Lees meer
17 april 2025
Geeft Validsign-krabbel akkoord?
Arbeidsovereenkomsten kunnen op verschillende manieren tot een einde komen. Zo loopt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, vaak ook wel een ‘tijdelijk contract’ genoemd, af op de afgesproken datum.
Lees meer
15 april 2025
Zorgvuldig feitenonderzoek doen
In veel gevallen haalt een gegeven ontslag op staande voet de hoge lat van een dringende reden niet. Dit was ook het geval in een recente zaak die bij de rechter kwam.
Lees meer
10 april 2025
Bedrijfssluiting: wat te doen met de werknemers?
De onderneming stopt er mee. Bijvoorbeeld door slechte financiële resultaten of door langdurige ziekte of overlijden van de enige eigenaar. Maar de bedrijfsactiviteiten staken en fysiek de deur op slot doen, betekent niet dat de arbeidsovereenkomsten van de werknemers automatisch eindigen. Hoe werkt dat?
Lees meer
8 april 2025
Doktertje spelen in de arbeidsrelatie: het werkgeversperspectief
Werkgevers ervaren ziekmeldingen en verzuim als een grote last. Niet ten onrechte. Zieke werknemers op hun beurt zijn liever ook aan het werk dan arbeidsongeschikt thuis zitten.
Lees meer
21 maart 2025
Webinar: Ontslag op staande voet
Praktische tips voor werkgevers & HR-professionals
Lees meer