Vaststellingsovereenkomst (VSO)

Wanneer een werkgever en werknemer in onderling overleg een arbeidsovereenkomst willen beëindigen, moeten er afspraken worden gemaakt. Deze afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst, ook wel beëindigingsovereenkomst of VSO genoemd. Waar moet u op letten bij het opstellen van een vaststellingsovereenkomst en wat kan GMW advocaten voor u betekenen?

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst is een juridische overeenkomst waarin de redenen en voorwaarden voor het ontslag worden vastgelegd. Dit omvat zaken zoals de einddatum, de ontslagvergoeding en andere afspraken, zoals vrijstelling van werk, het opnemen van vakantiedagen en een vergoeding voor juridische kosten. Vaak worden ook afspraken over een getuigschrift, referenties, geheimhouding en het inleveren van bedrijfseigendommen vastgelegd. Tot slot bevat de overeenkomst meestal een clausule over finale kwijting, wat betekent dat beide partijen na uitvoering van de overeenkomst geen verdere vorderingen meer op elkaar hebben.

Wanneer een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst is alleen geschikt wanneer werkgever en werknemer het eens zijn over het ontslag. De arbeidsovereenkomst eindigt dan op basis van wederzijds goedvinden, bijvoorbeeld bij reorganisaties, twee jaar arbeidsongeschiktheid of een verschil van inzicht. Dit laatste kan betrekking hebben op verschillende situaties, zoals arbeidsconflicten, disfunctioneren of verwijtbaar gedrag van de werknemer.

Als werkgever en werknemer het niet eens zijn over het ontslag, kan een vaststellingsovereenkomst niet worden gebruikt. In de praktijk wordt vaak onderhandeld, bijvoorbeeld als de werknemer akkoord gaat met het ontslag onder de voorwaarde van een hogere vergoeding of een langere opzegtermijn. Als partijen er niet uitkomen, kan de werkgever zich tot het UWV of de rechter wenden voor het ontslag.

Een vaststellingsovereenkomst is ook niet nodig als de werknemer zelf opzegt.

Waar moet u op letten?

Het is belangrijk om op verschillende zaken te letten. Als de werknemer aanspraak wil maken op een WW-uitkering, moet de reden voor het ontslag in de overeenkomst worden opgenomen. Er mag geen sprake zijn van een dringende reden of een opzegverbod, en dit moet ook in de vaststellingsovereenkomst worden vastgelegd. Daarnaast is het cruciaal dat de juiste opzegtermijn in acht wordt genomen, aangezien de werknemer pas na het verstrijken daarvan recht heeft op een uitkering. Dit wordt ook wel de “fictieve opzegtermijn” genoemd.

Een ander belangrijk punt is dat de werknemer na het tekenen van de vaststellingsovereenkomst veertien dagen bedenktijd heeft. De werkgever moet hem of haar hierop wijzen. Het is daarom verstandig om deze termijn in de overeenkomst op te nemen.

Verder is het essentieel dat alle afspraken tussen werkgever en werknemer in de vaststellingsovereenkomst worden opgenomen. Dit voorkomt dat er achteraf wijzigingen moeten worden aangebracht, waarvoor mogelijk opnieuw onderhandeld moet worden.

Automatisch een vaststellingsovereenkomst opstellen

Voor werkgevers biedt GMW advocaten een kosteloze service: een speciale AI-tool die op basis van een loonstrook een volledig gepersonaliseerde vaststellingsovereenkomst genereert. De tool berekent ook de opzegtermijn en de wettelijke transitievergoeding.

Wilt u snel en eenvoudig een vaststellingsovereenkomst (VSO) maken? Gebruik dan onze VSO-tool. U kunt deze vervolgens nog door één van onze arbeidsrecht specialisten laten nakijken.

Wat kan GMW advocaten voor u betekenen?

Bij voorkeur komt u met de werknemer in goed overleg tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst via een vaststellingsovereenkomst. De advisering vanuit GMW advocaten is daarop veelal gericht, teneinde tijd en kosten te besparen. De formulering van de afspraken in de vaststellingsovereenkomst luistert nauw, om misverstanden en latere procedures over open eindjes te vermijden.

Neem voor advies en maatwerk contact op met de arbeidsrechtadvocaten van GMW advocaten.

Meer arbeidsrecht-gerelateerde informatie >

AI-tool voor werkgevers: maak kosteloos uw vaststellingsovereenkomst

Advocaten

Vorige slide
Volgende slide
Amber Willemsen

Amber Willemsen

Arbeidsrecht Lees meer over deze advocaat
Anja Blijham

Anja Blijham

Arbeidsrecht Lees meer over deze advocaat
Godelijn Boonman

Godelijn Boonman

Arbeidsrecht Lees meer over deze advocaat
Koen Vermeulen

Koen Vermeulen

Arbeidsrecht, Pensioenrecht Lees meer over deze advocaat
Mark Dijkstra

Mark Dijkstra

Arbeidsrecht Lees meer over deze advocaat
Hans van Meerten

Prof. Hans van Meerten

Arbeidsrecht, Pensioenrecht Lees meer over deze advocaat
Roos van Zaltbommel

Roos van Zaltbommel

Arbeidsrecht Lees meer over deze advocaat
Seliz Demirci

Seliz Demirci

Arbeidsrecht Lees meer over deze advocaat
Alle advocaten

Op zoek naar een arbeidsrecht advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw arbeidsrecht kwesties. Onze advocaten staan zowel werkgevers als werknemers bij.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.

Misschien vindt u dit ook interessant

13 mei 2025

Bezwaarrecht: het amendement Agnes Joseph

Het nieuwe Nederlandse pensioenstelsel is een grote verandering. Een belangrijk onderdeel is het invaren: het overzetten van oude pensioenrechten naar een nieuw systeem gebaseerd op premies en beleggingsresultaten.

Lees meer

Lees meer over

1 mei 2025

De beloning van uitzendkrachten onder de ABU-cao

Volgens een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad hebben uitzendkrachten recht op dezelfde beloning als medewerkers die direct in dienst zijn bij de feitelijke werkgever. Dit geldt op basis van Europees recht voor alle essentiële arbeidsvoorwaarden.

Lees meer

Lees meer over

22 april 2025

Zorgplicht bij pensioencompensatie

De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. De sociale partners betrokken bij de pensioenfondsen hebben de transitieplannen grotendeels klaar. Daarin ook altijd een paragraaf over compensatie voor huidige deelnemers, werknemers, die onevenredig nadeel ondervinden van de wijziging van het pensioenstelsel.

Lees meer

Lees meer over

17 april 2025

Geeft Validsign-krabbel akkoord?

Arbeidsovereenkomsten kunnen op ver­schillende manieren tot een einde komen. Zo loopt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, vaak ook wel een ‘tijdelijk contract’ genoemd, af op de afgesproken datum.

Lees meer

Lees meer over

15 april 2025

Zorgvuldig feitenonderzoek doen

In veel gevallen haalt een gegeven ontslag op staande voet de hoge lat van een dringende reden niet. Dit was ook het geval in een recente zaak die bij de rechter kwam.

Lees meer

Lees meer over

10 april 2025

Bedrijfssluiting: wat te doen met de werknemers?

De onderneming stopt er mee. Bijvoorbeeld door slechte financiële resultaten of door langdurige ziekte of overlijden van de enige eigenaar. Maar de bedrijfsactiviteiten staken en fysiek de deur op slot doen, betekent niet dat de arbeidsovereenkomsten van de werknemers automatisch eindigen. Hoe werkt dat?

Lees meer

Lees meer over

8 april 2025

Doktertje spelen in de arbeidsrelatie: het werkgeversperspectief

Werkgevers ervaren ziekmeldingen en verzuim als een grote last. Niet ten onrechte. Zieke werknemers op hun beurt zijn liever ook aan het werk dan arbeidsongeschikt thuis zitten.

Lees meer

Lees meer over

21 maart 2025

Webinar: Ontslag op staande voet

Praktische tips voor werkgevers & HR-professionals

Lees meer

Lees meer over

20 maart 2025

Zeker geen goed werkgeverschap

Onlangs deed Rechtbank Amsterdam een uitspraak die inzicht geeft in de juiste procedure voor het ontbinden van een arbeidsovereenkomst. De uitspraak benadrukt de noodzaak voor werkgevers om zorgvuldig om te gaan met de gronden waarop zij ontbinding verzoeken.

Lees meer

Lees meer over