Het komt regelmatig voor dat bedrijven die op zich succesvol een onderneming weten te drijven door oude of uitzonderlijke schulden toch in de financiële problemen komen.
Het is dan erg jammer als zo’n bedrijf failliet gaat. Een crediteurenakkoord biedt dan uitkomst.
In zo’n geval kan een crediteurenakkoord uitkomst bieden. Een succesvolle sanering van de schulden stelt het bedrijf immers in staat om door te draaien en weer rendabel te worden. Alhoewel de crediteuren maar een gedeelte van hun vordering betaald krijgen, behouden zij op die manier wel een klant. Daar komt bij dat zij in geval van faillissement vaak nog minder krijgen omdat bij een faillissement éérst de kosten van de curator worden voldaan. Een akkoord kan dus voor alle betrokken partijen een goede oplossing zijn.
Bij een crediteurenakkoord biedt de schuldenaar aan al zijn crediteuren aan om een bepaald percentage van de vordering te voldoen.
Een crediteurenakkoord is in principe niet meer dan een afspraak tussen de schuldenaar en zijn schuldeisers. Als een of meer schuldeisers niet mee willen werken,komt er dus geen akkoord tot stand. Met het wetsvoorstel Wet continuïteit onderneming II ligt er een wetsvoorstel voor, dat een wettelijke basis wil bieden voor een dergelijk dwangakkoord.
Voor de schuldeisers is het natuurlijk nooit goed nieuws als aan hen een akkoord wordt aangeboden. Vaak kost het dus enige overtuigingskracht om hen mee te krijgen. Het is daarbij van belang dat het aangeboden akkoord tenminste zo goed is, dat de schuldeisers met een akkoord beter af zijn dan bij een faillissement het geval zou zijn.
Voor zowel de schuldenaar die een akkoord wil aanbieden als ook voor een crediteur die gevraagd wordt om eraan mee te doen, is het dus zinvol om zich te laten adviseren.
Wilt u advies of heeft u een vraag over een doorstart en herstructurering? Wij adviseren u graag over een op maat gemaakte oplossing. Neem gerust contact met ons op.
GMW advocaten helpt u graag bij al uw insolventie en herstructurering kwesties.
Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.
"*" geeft vereiste velden aan
23 februari 2023
Schuldeiser bij een turboliquidatie, wat nu?
Via een zogeheten turboliquidatie is een onderneming snel geliquideerd wanneer het niet (meer) over activa beschikt.
Lees meer
Lees meer over16 januari 2023
Informatie over het faillissement van CamptooNL – januari 2023
In het faillissement van CamptooNL B.V. (CamptooNL) heeft de curator de afgelopen periode veel vragen gekregen van gebruikers (huurders en verhuurders van campers) van het online platform.
Lees meer
Lees meer over9 november 2022
Faillissement Camptoo-Groep: Schade aan camper of caravan
De curator ontvangt veel vragen over schades aan caravans en campers. Bent u verhuurder en heeft uw huurder schade aan uw camper of caravan veroorzaakt? Of bent u huurder en heeft u schade aan de gehuurde camper of caravan veroorzaakt? Leest u dit bericht dan goed door.
Lees meer
Lees meer over26 oktober 2022
Faillissement Camptoo-Groep
De Rechtbank Den Haag heeft op 26 oktober 2022 de surseance van betaling van Deelit Ventures B.V., Deelit Ventures IP B.V. en Camptoo NL B.V. omgezet in een faillissement. Deze vennootschappen maken onderdeel uit van de Camptoo-groep.
Lees meer
Lees meer over25 oktober 2022
Surseance van betaling voor vennootschappen van de Camptoo-groep
De Rechtbank Den Haag heeft surseance van betaling verleend aan Deelit Ventures B.V., Deelit Ventures IP B.V. en Camptoo NL B.V. Deze vennootschappen maken onderdeel uit van de Camptoo-groep.
Lees meer
Lees meer over11 oktober 2022
Digitale administratie in een faillissement
Sinds 1 juli 2017 is de Wet versterking positie curator in werking getreden.
Lees meer
Lees meer over9 juni 2022
Faillissement Sales Power B.V.
De Rechtbank Den Haag heeft op dinsdag 31 mei 2022 het faillissement uitgesproken van Sales Power B.V.. Mechteld van Veen-Oudenaarden is in dit faillissement als curator aangesteld. In dit artikel leggen wij u graag uit wat dit voor u betekent.
Lees meer
Lees meer over2 juni 2022
Schadevergoeding bij waardevermindering van aandelen
Waardevermindering van mijn aandelen: heb ik recht op schadevergoeding?
Lees meer
Lees meer over18 mei 2022
Ivoren toren
Kantonrechter mr. Ines Kukel behandelde drie jaar geleden een zaak waarin ik optrad voor vastgoedondernemer Thijs Verhoeven.
Lees meer
Lees meer over