Partneralimentatie

Partneralimentatie is een bijdrage die de ene partner aan de andere partner moet betalen na een echtscheiding of beëindiging van het geregistreerd partnerschap.

Deze bijdrage ziet op het levensonderhoud van de partner die zelf niet genoeg inkomen heeft om in zijn/haar levensonderhoud te voorzien. De alimentatie is dan ook alleen bedoeld voor de partner en niet voor kinderen, familieleden of vrienden.

Waarom partneralimentatie?

De reden voor partneralimentatie is de lotsverbondenheid die is ontstaan door het huwelijk/geregistreerd partnerschap. Die lotsverbondenheid werkt door na het einde van het huwelijk/geregistreerd partnerschap. Simpel gezegd komt het er op neer dat beide partijen na hun huwelijk/geregistreerd partnerschap zo veel mogelijk op hetzelfde welstandsniveau moeten kunnen voortleven.

In welke situatie kan partneralimentatie een rol spelen?

Partneralimentatie speelt een rol na een echtscheiding of een beëindiging van het geregistreerd partnerschap. De alimentatie is geen verplichting na de verbreking van een relatie, zoals bij samenwoners.

Wie moet partneralimentatie betalen?

Normaal gesproken betaalt de meestverdienende partner een bedrag aan de minstverdienende partner.

Hoe wordt de alimentatie berekend?

Partneralimentatie wordt kort gezegd bepaald aan de hand van enerzijds de behoefte van de alimentatiegerechtigde (de persoon die aanspraak maakt op alimentatie) en anderzijds de draagkracht van de alimentatieplichtige (de persoon die de alimentatie zou moeten betalen). Dit is specialistenwerk. Kennis van de wet, rechtspraak en praktijkervaring zijn essentieel.

Tot wanneer duurt partneralimentatie?

Vanaf 1 januari 2020 gelden nieuwe regels ten aanzien van de duur van de partneralimentatie. Indien voor 1 januari 2020 door de rechtbank partneralimentatie is bepaald, ex-echtgenoten samen een bedrag aan alimentatie hebben afgesproken of het verzoek tot echtscheiding is ingediend voor 1 januari 2020, gelden nog de oude regels ten aanzien van de duur van de partneralimentatie. De duur van de partneralimentatie is dan in principe twaalf jaar. In gevallen waarin het verzoekschrift tot echtscheiding is ingediend na 1 januari 2020, gelden de nieuwe regels. De partneralimentatie duurt dan maximaal vijf jaar. Hierop zijn de volgende drie uitzonderingen gemaakt:

  1. Voor stellen met jonge kinderen (tot twaalf jaar).
    Een voorbeeld: een stel is elf jaar getrouwd en heeft twee kinderen (zeven en drie jaar). In dit geval eindigt de duur niet eerder dan het tijdstip waarop het jongste kind twaalf jaar wordt: negen jaar.
  2. Voor stellen die langer dan vijftien jaar getrouwd zijn en waarbij de alimentatiegerechtigde maximaal tien jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd zit.
    Een voorbeeld: een stel is 27 jaar getrouwd, hebben geen jonge kinderen en de alimentatiegerechtigde bereikt binnen acht jaar de AOW-gerechtigde leeftijd. In dit geval eindigt de duur niet eerder dan het tijdstip waarop de alimentatiegerechtigde de AOW-leeftijd bereikt: acht jaar.
  3. Voor stellen die langer dan vijftien jaar getrouwd zijn en waarbij de alimentatiegerechtigde ouder is dan 50 jaar. Een voorbeeld: een stel is 21 jaar getrouwd, hebben geen jonge kinderen en de alimentatiegerechtigde is 52 jaar. In dit geval duurt de alimentatieverplichting tien jaar.

Kunnen er tussentijdse wijzigingen plaatsvinden?

Een eenmaal overeengekomen of door de rechtbank vastgestelde partneralimentatie kan gewijzigd worden als bijvoorbeeld de financiële situatie of gezinssituatie van de betaler en/of de ontvanger wijzigt, tenzij daarover andersluidende afspraken zijn gemaakt. Ook als de alimentatie is vastgesteld op basis van verkeerde gegevens, is een wijziging soms mogelijk.

Is partneralimentatie aftrekbaar?

Partneralimentatie is in Nederland belast bij de ontvangende partij en aftrekbaar bij de betaler. Bij afkoop van alimentatie gelden weer andere regels. Veel expats zijn geen inkomstenbelasting verschuldigd in Nederland en voor hen is partneralimentatie niet altijd aftrekbaar.

Lees hier de informatie over kinderalimentatie.

Meer echtscheiding-gerelateerde onderwerpen >

Advocaten

Vorige slide
Volgende slide
Antoine de Werd

Antoine de Werd

Familierecht, Mediation Lees meer over deze advocaat
Dylan Bertsch

Dylan Bertsch

Familierecht, Mediation Lees meer over deze advocaat
Lise-Milou Lagerwerf

Lise-Milou Lagerwerf

Familierecht Lees meer over deze advocaat
Marcella Verwoerd

Marcella Verwoerd

Familierecht, Mediation Lees meer over deze advocaat
Marieke Morshuis

Marieke Morshuis

Erfrecht, Familierecht Lees meer over deze advocaat
Sophie Vermeule

Sophie Vermeule

Erfrecht, Familierecht Lees meer over deze advocaat
Stephanie Hasselaar - Veltkamp

Stephanie Hasselaar-Veltkamp

Erfrecht, Familierecht, Mediation Lees meer over deze advocaat
Susan Meijler

Susan Meijler

Familierecht Lees meer over deze advocaat
Alle advocaten

Bent u op zoek naar een familierecht advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw familierecht kwesties. Neem gerust contact met ons op.

Stel uw vraag via het formulier. U kunt ons ook direct bellen op:
+31 (0)70 3615048

"*" geeft vereiste velden aan

Contact
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vindt u dit ook interessant

7 oktober 2024

Mediation biedt ook voordelen bij een financiële afwikkeling

Een echtscheiding is niet alleen emotioneel belastend, maar kan ook complex zijn in de juridische en financiële afwikkeling. Ook als er geen kinderen betrokken zijn, kan het daarom nog steeds verstandig zijn om voor mediation te kiezen.

Lees meer

Lees meer over

2 oktober 2024

Aandelen onder ‘vesting’; wel of niet verdelen bij echtscheiding?

In dit artikel wordt besproken wanneer aandelen verkregen onder vesting wel en niet moeten worden verdeeld in geval van echtscheiding. 

Lees meer

Lees meer over

9 september 2024

Dag van de Scheiding 2024

Op vrijdag 13 september 2024 is het de Dag van de Scheiding, die dag is in het leven geroepen door de vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). Op deze dag kunt u bij ons terecht voor gratis persoonlijk advies.

Lees meer

Lees meer over

12 augustus 2024

Verhuizen met kinderen: toestemming nodig van de andere ouder

Verhuizen is een ingrijpende gebeurtenis, vooral wanneer kinderen betrokken zijn. Het wordt nog complexer wanneer ouders gescheiden leven en gezamenlijk gezag uitoefenen.

Lees meer

Lees meer over

29 juli 2024

Internationale kinderontvoering: een uitleg over de procedure

Aan het einde van een relatie of nadat u uit elkaar bent gegaan, kan het voorkomen dat u of uw (ex)partner met uw kind in een ander land wil gaan wonen.

Lees meer

Lees meer over

23 juli 2024

Blijf samen ouders voor je kinderen, ook na een scheiding

"Blijf ook na een scheiding samen ouders voor je kinderen", zegt Kinderombudsman Margrite Kalverboer in een dringende oproep aan alle ouders. Deze boodschap herhaal ik graag in deze weblog.

Lees meer

Lees meer over

17 juli 2024

Online mediation in het familierecht

Binnen het familierecht wordt er meer en meer gebruik gemaakt van mediation, waarbij (toekomstige) ex-partners afspraken kunnen maken over bijvoorbeeld de inhoud of wijziging van een ouderschapsplan en de financiële afwikkeling van een huwelijk. Door middel van mediation kan er gekomen worden tot duurzame overeenkomsten.

Lees meer

Lees meer over

25 juni 2024

Kindrekening of kinderalimentatie?

Op het moment dat de ouders van een kind hun relatie beëindigen moeten zij afspraken maken over de verdeling van de kosten van verzorging en opvoeding van hun kind. Het staat ouders in beginsel vrij om zelf invulling te geven aan deze afspraken. Uitgangspunt is echter wel dat een kind na de beëindiging van de relatie van zijn of haar ouders er niet (financieel) op achteruit gaat.

Lees meer

Lees meer over

17 juni 2024

De overspannen woningmarkt in familierecht

Dat er in Nederland sprake is van een overspannen woningmarkt is algemeen bekend. Dit gegeven heeft echter, zo bemerkte ik in een aantal uitspraken, ook zijn invloed doen gelden in het familierecht.

Lees meer

Lees meer over