Partneralimentatie is een bijdrage die de ene partner aan de andere partner moet betalen na een echtscheiding of beëindiging van het geregistreerd partnerschap.
Deze bijdrage ziet op het levensonderhoud van de partner die zelf niet genoeg inkomen heeft om in zijn/haar levensonderhoud te voorzien. De alimentatie is dan ook alleen bedoeld voor de partner en niet voor kinderen, familieleden of vrienden.
De reden voor partneralimentatie is de lotsverbondenheid die is ontstaan door het huwelijk/geregistreerd partnerschap. Die lotsverbondenheid werkt door na het einde van het huwelijk/geregistreerd partnerschap. Simpel gezegd komt het er op neer dat beide partijen na hun huwelijk/geregistreerd partnerschap zo veel mogelijk op hetzelfde welstandsniveau moeten kunnen voortleven.
Partneralimentatie speelt een rol na een echtscheiding of een beëindiging van het geregistreerd partnerschap. De alimentatie is geen verplichting na de verbreking van een relatie, zoals bij samenwoners.
Normaal gesproken betaalt de meestverdienende partner een bedrag aan de minstverdienende partner.
Partneralimentatie wordt kort gezegd bepaald aan de hand van enerzijds de behoefte van de alimentatiegerechtigde (de persoon die aanspraak maakt op alimentatie) en anderzijds de draagkracht van de alimentatieplichtige (de persoon die de alimentatie zou moeten betalen). Dit is specialistenwerk. Kennis van de wet, rechtspraak en praktijkervaring zijn essentieel.
Vanaf 1 januari 2020 gelden nieuwe regels ten aanzien van de duur van de partneralimentatie. Indien voor 1 januari 2020 door de rechtbank partneralimentatie is bepaald, ex-echtgenoten samen een bedrag aan alimentatie hebben afgesproken of het verzoek tot echtscheiding is ingediend voor 1 januari 2020, gelden nog de oude regels ten aanzien van de duur van de partneralimentatie. De duur van de partneralimentatie is dan in principe twaalf jaar. In gevallen waarin het verzoekschrift tot echtscheiding is ingediend na 1 januari 2020, gelden de nieuwe regels. De partneralimentatie duurt dan maximaal vijf jaar. Hierop zijn de volgende drie uitzonderingen gemaakt:
Een eenmaal overeengekomen of door de rechtbank vastgestelde partneralimentatie kan gewijzigd worden als bijvoorbeeld de financiële situatie of gezinssituatie van de betaler en/of de ontvanger wijzigt, tenzij daarover andersluidende afspraken zijn gemaakt. Ook als de alimentatie is vastgesteld op basis van verkeerde gegevens, is een wijziging soms mogelijk.
Partneralimentatie is in Nederland belast bij de ontvangende partij en aftrekbaar bij de betaler. Bij afkoop van alimentatie gelden weer andere regels. Veel expats zijn geen inkomstenbelasting verschuldigd in Nederland en voor hen is partneralimentatie niet altijd aftrekbaar.
GMW advocaten helpt u graag bij al uw familierecht kwesties. Neem gerust contact met ons op.
Stel uw vraag via het formulier. U kunt ons ook direct bellen op:
+31 (0)70 3615048
"*" geeft vereiste velden aan
24 augustus 2023
Alimentatie voor een jong-meerderjarig kind
Moet u ook alimentatie betalen als uw kind meerderjarig is? En zo ja, hoe hoog is die alimentatie? In deze blog wordt kort ingegaan op de alimentatieverplichtingen van de ouders van jongvolwassenen.
Lees meer
Lees meer over3 augustus 2023
Heeft een donor recht op omgang met het kind?
Vooropgesteld hebben niet slechts de juridische ouders van een kind recht op omgang met het kind.
Lees meer
Lees meer over25 juli 2023
Geslachts- en voornaamswijziging
Wat zijn de mogelijkheden tot geslachts- en voornaamswijziging en wanneer moet u daarvoor naar de rechtbank? In deze blog worden de mogelijkheden hiertoe kort besproken.
Lees meer
Lees meer over29 juni 2023
Partneralimentatie en verdiencapaciteit
Na echtscheiding kunt u de verplichting hebben om partneralimentatie aan uw ex-echtgenoot te betalen of kunt u het recht hebben om een bijdrage te ontvangen.
Lees meer
Lees meer over15 juni 2023
Afkoop alimentatie
Na echtscheiding kan het zijn dat een van de partners een onderhoudsverplichting heeft in de vorm van kinderalimentatie of partneralimentatie. Vaak wordt de alimentatie door de ene ex-partner maandelijks aan de andere ex-partner overgemaakt. Het is ook mogelijk om de alimentatie in één keer aan de ex-partner over te maken (afkoop of lump sum).
Lees meer
Lees meer over25 mei 2023
Kinderalimentatie: de juridische vader vs. de biologische vader
In sommige gevallen komt het voor dat de juridische vader niet de biologische vader is. Op grond van de Nederlandse wet is de juridische vader verantwoordelijk voor het betalen van kinderalimentatie.
Lees meer
Lees meer over16 maart 2023
Mag u afzien van partneralimentatie?
Mag u vóór het huwelijk afspraken maken over het afzien van partneralimentatie?
Lees meer
Lees meer over9 maart 2023
Ex-vrouw ontvangt 204.000 euro voor 25 jaar onbetaald huishoudelijk werk
Internationale Vrouwendag was extra bijzonder voor mevrouw Ivana Moral in Spanje.
Lees meer
Lees meer over14 februari 2023
Door mediation weer samen ouder
Vaak komen ouders bij mij op het moment dat ze er samen echt niet meer uitkomen. Er is al veel gepraat en er is ruzie geweest.
Lees meer
Lees meer over