Kinderalimentatie is een bijdrage die de ene ouder aan de andere ouder betaalt, nadat de ouders uit elkaar zijn.
De ouder die de alimentatie ontvangt, mag de alimentatie alleen gebruiken voor kosten die te maken hebben met het kind.
Waarom kinderalimentatie?
Iedere ouder is financieel verantwoordelijk voor zijn/haar kind. Dat blijven de ouders ook nadat zij uit elkaar zijn gegaan.
In welke situatie kan kinderalimentatie een rol spelen?
Na een echtscheiding, beëindiging van het geregistreerd partnerschap en verbreking van de relatie.
Wie moet kinderalimentatie betalen?
In principe zijn beide ouders financieel onderhoudsplichtig, uitzonderingen daargelaten. Het kan ook voorkomen dat er meer dan twee personen zijn die financieel onderhoudsplichtig zijn, zoals stiefouders.
Hoe wordt de alimentatie berekend?
Kinderalimentatie wordt bepaald aan de hand van enerzijds de behoefte van het kind en anderzijds de draagkracht van de ouders. De rechterlijke macht hanteert richtlijnen, de zogeheten tremanormen, om de behoefte en de draagkracht te berekenen. Eerst wordt de behoefte van het kind berekend. De Nibud-tabellen spelen daarbij een rol. Vervolgens wordt de financiële draagkracht van de ouders berekend. Afhankelijk van de verdeling van de zorg voor de kinderen (“zorgkorting”) en de draagkracht van de ouders, wordt de alimentatie vastgesteld. Ondanks allerlei standaarden blijft het berekenen van kinderalimentatie maatwerk.
Tot wanneer duurt de alimentatie?
De verplichting tot het betalen van kinderalimentatie loopt door totdat een kind de leeftijd van 21 jaar heeft bereikt. De alimentatie tot de leeftijd van 18 jaar dient rechtstreeks aan de andere ouder te worden betaald. Vanaf de leeftijd van 18 jaar kan de alimentatie rechtstreeks aan het kind worden betaald, maar mag het nog steeds aan de andere ouder worden betaald.
Kunnen er tussentijdse wijzigingen plaatsvinden?
Het wijzigen van kinderalimentatie is vaak mogelijk. Een eenmaal overeengekomen of door de rechtbank vastgestelde alimentatie kan bijvoorbeeld gewijzigd worden als de financiële situatie c.q. gezinssituatie wijzigt. Ook als de alimentatie is vastgesteld op basis van verkeerde gegevens is een wijziging soms mogelijk. Het hangt af van de feiten en omstandigheden van de situatie of de kinderalimentatie ook daadwerkelijk wijzigt. Om dat te kunnen bepalen is een herberekening noodzakelijk.
Is kinderalimentatie aftrekbaar?
Kinderalimentatie is fiscaal onbelast voor de ontvanger. Voor de betaler is kinderalimentatie niet fiscaal aftrekbaar. Voor expats én in het buitenland wonende alimentatieplichtigen gelden veelal aparte fiscale regels.
Lees hier de informatie over partneralimentatie.
Meer echtscheiding-gerelateerde onderwerpen >