Liquidatie en vereffening

Er is geen onderneming die eeuwig bestaat. Ook ondernemingen komen vroeg of laat aan een eind. Dit kan op veel verschillende manieren gebeuren, zoals door faillissement, overname, (turbo-)liquidatie, ontbinding, e.d. Elke ondernemingsvorm kent zijn eigen regels omtrent beëindiging. GMW advocaten kan u adviseren en bijstaan over elke vorm van bedrijfsbeëindiging.

Bedrijfsbeëindiging

Als een onderneming niet meer rendabel is, of in het kader van een reorganisatie, kunt u besluiten uw vennootschap te liquideren. Daartoe is een aandeelhoudersbesluit tot ontbinding van de vennootschap vereist. Vervolgens wordt een vereffenaar aangesteld, die de lopende zaken afwikkelt, alle bezittingen van de vennootschap liquideert, oftewel verkoopt met als doel de opbrengst uit te keren aan de schuldeisers en – als er geld over blijft – aan de aandeelhouders. Als er onvoldoende geld beschikbaar komt om alle schulden te betalen, dan zal de vereffenaar het faillissement van de onderneming moeten aanvragen.

Turbo-liquidatie

Als een onderneming helemaal geen bezittingen heeft, kan de vereffening achterwege blijven. Dat heet ‘turbo-liquidatie’. Met een aandeelhoudersbesluit tot ontbinding van de vennootschap, houdt die op te bestaan. Er komt geen vereffenaar, geen faillissement en geen curator. Zo’n turbo-liquidatie is ook mogelijk als er nog onbetaalde schulden openstaan. Schuldeisers die vinden dat zij tekort worden gedaan, omdat de onderneming in hun ogen wel degelijk bezittingen of gelden had waaruit zij (gedeeltelijk) betaald hadden kunnen worden, kunnen de Rechtbank vragen de vennootschap alsnog te vereffenen of failliet te verklaren.

Vereffening

De vereffening van ondernemingen is doorgaans een lastiger en tijdrovender traject dan u vooraf inschat. De advocaten van de sectie Onderneming & Insolventie worden regelmatig aangesteld als vereffenaar of curator in faillissement, en kunnen u met die ervaring deskundig bijstaan. Ook adviseren wij regelmatig over vraagstukken omtrent (turbo-)liquidatie van een onderneming, en staan schuldeisers bij die met een liquidatie van een debiteur geconfronteerd worden. Wij kunnen voor u de aandeelhoudersbesluiten maken, overleggen met uw stakeholders, en met raad en daad bijstaan bij alle aspecten omtrent bedrijfsbeëindiging.

Meer informatie over insolventie en herstructurering >

Advocaten

Vorige slide
Volgende slide
Christiaan Mensink

Christiaan Mensink

Insolventierecht, Ondernemingsrecht Lees meer over deze advocaat
Daniël Huijboom

Daniël Huijboom

Insolventierecht, Ondernemingsrecht Lees meer over deze advocaat
Janine van den Bemt

Janine van den Bemt

Insolventierecht, Ondernemingsrecht Lees meer over deze advocaat
Joris Groeneveld

Joris Groeneveld

Ondernemingsrecht Lees meer over deze advocaat
The best is yet to come

Lucie Burggraaff

Insolventierecht, Ondernemingsrecht Lees meer over deze advocaat
Mechteld van Veen - Oudenaarden

Mechteld van Veen-Oudenaarden

Insolventierecht, Ondernemingsrecht Lees meer over deze advocaat
Stephanie de Wit

Stephanie de Wit

Insolventierecht, Ondernemingsrecht Lees meer over deze advocaat
Alle advocaten

Op zoek naar een arbeidsrecht advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw arbeidsrecht kwesties. Onze advocaten staan zowel werkgevers als werknemers bij.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Contact
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vindt u dit ook interessant

9 oktober 2024

WHOA ook te gebruiken door eenmanszaak en VOF

Sinds de invoering ervan, heeft de WHOA zich als succesvolle methode bewezen om bedrijven in financiële problemen te saneren, en zo onnodige faillissementen te voorkomen.

Lees meer

Lees meer over

3 juli 2024

Bescherming personeel bij doorstart uit faillissement

Een faillissementscurator besteedt een groot deel van zijn tijd aan een mogelijke doorstart van een deel van de onderneming. Natuurlijk heeft zijn boedel daar belang bij. Maar ook de doorstartende partij zelf.

Lees meer

Lees meer over

16 april 2024

Verrekenen van schulden in de WHOA

In een WHOA-traject kunt u te maken krijgen met schuldeisers die een beroep doen op verrekening met bedragen die zij nog aan u moeten betalen. Of andersom: als uw vordering betrokken wordt in een WHOA-akkoord, mag u dan nieuwe betalingsverplichtingen verrekenen? Hoe werkt dat tijdens een WHOA-traject?

Lees meer

Lees meer over

7 maart 2024

Buitenlandse partijen en proceskosten

In Nederland kennen we de proceskostenveroordeling. Als een rechtszaak wordt verloren, dan kan die partij in de proceskosten worden veroordeeld.

Lees meer

Lees meer over

29 februari 2024

WHOA werkt om faillissement van levensvatbare bedrijven te voorkomen, maar bereikt MKB-bedrijven minder goed

In opdracht van de Tweede Kamer, heeft een gezamenlijk onderzoeksteam van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden de WHOA geëvalueerd, drie jaar na de inwerkingtreding van de wet.

Lees meer

Lees meer over

23 januari 2024

De Tijdelijke Wet Transparantie Turboliquidatie in werking getreden

Op 15 november 2023 is de tijdelijke wet transparantie turboliquidatie in werking getreden.

Lees meer

Lees meer over

14 december 2023

Het incasseren van vorderingen

Hoewel de economie lijkt aan te trekken, blijkt uit de praktijk toch dat veel facturen onbetaald blijven. Mocht dat het geval zijn, dan wilt u natuurlijk snel stappen ondernemen om de vordering geïnd te krijgen.

Lees meer

Lees meer over

26 oktober 2023

Faillissement Blomsma Print & Sign B.V.

Op 4 oktober 2023 heeft de rechtbank Den Haag het faillissement uitgesproken van de besloten vennootschap BLOMSMA PRINT & SIGN B.V.. Mr A.C.M. Höppener is benoemd tot rechter-commissaris. Mr M.M.E. van Veen-Oudenaarden is aangesteld als curator.

Lees meer

Lees meer over

17 oktober 2023

Let op: turboliquidatie aan banden gelegd

De ‘turboliquidatie’ is een betrekkelijk eenvoudige en snelle procedure om een rechtspersoon te beëindigen. Daar komt op 15 november 2023 verandering in.

Lees meer

Lees meer over