Bij het goed opstellen van een arbeidsovereenkomst komt meer kijken dan een paar modellen van internet te plukken en een beetje te “knippen en plakken”.
U wilt echter een arbeidsovereenkomst die op maat is gemaakt voor uw type onderneming en voor de functie van de nieuwe medewerker.
Waaraan denken bij een goede arbeidsovereenkomst?
Keten van arbeidsovereenkomsten
Veel werkgevers bieden eerst één of meer tijdelijke arbeidsovereenkomsten aan. Dat kunnen in een periode van drie jaar maximaal drie tijdelijke arbeidsovereenkomsten zijn, voordat de laatste arbeidsovereenkomst van kleur verschiet in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (vast contract). Bij voortzetting en omzetting van een arbeidsovereenkomst is het verstandig na te gaan of bestaande afspraken moeten worden gewijzigd en bijvoorbeeld een concurrentiebeding opnieuw schriftelijk af te spreken.
Liever een opdrachtovereenkomst?
Wilt u liever werken met zelfstandigen, freelancers, opdrachtnemers, dan kiest u juist voor een overeenkomst waarin géén op het arbeidsrecht gebaseerde rechten zijn opgenomen. Om daarbij daadwerkelijk het arbeidsrecht, inclusief ontslagrecht, buiten de deur te houden, is het met name van groot belang om in de praktijk niet een gezagsverhouding te creëren.
Wilt u advies of heeft u een vraag? Wij adviseren u graag over een op maat gemaakte arbeidsovereenkomst of opdrachtovereenkomst. Neem gerust contact met ons op.
GMW advocaten helpt u graag bij al uw arbeidsrecht kwesties. Onze advocaten staan zowel werkgevers als werknemers bij.
Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.
"*" geeft vereiste velden aan
26 september 2023
Pensioenontslag
In Nederland komt aan de werknemer een grote mate van ontslagbescherming toe. Een uitzondering op de ontslagbescherming geldt voor de werknemer die de pensioenleeftijd bereikt heeft.
Lees meer
Lees meer over10 augustus 2023
Ontslag met een fiks prijskaartje
In de wet staan verschillende ontslaggronden opgesomd. Een werkgever kan de arbeidsovereenkomst opzeggen als één van deze gronden, of een combinatie ervan, aanwezig is. Bovendien moet duidelijk zijn dat de werknemer niet kan worden herplaatst binnen de organisatie. Eén van de ontslaggronden uit de wet is de verstoorde arbeidsverhouding.
Lees meer
Lees meer over20 juli 2023
Ontslag op staande voet: de ontslagbrief
Kort voor de zomervakantie heeft de Hoge Raad twee uitspraken gedaan over ontslag op staande voet. Het gaat om de mededelingseis van de dringende reden in de ontslagbrief en over het vorderen van een vergoeding van de op staande voet ontslagen werknemer.
Lees meer
Lees meer over13 juni 2023
Schending wederindiensttredingsvoorwaarde: wat kost dat?
Menig werkgever in Nederland is zich ervan bewust dat het uitrollen van een reorganisatie, waarbij gedwongen ontslagen vallen, gebonden is aan de nodige regels.
Lees meer
Lees meer over18 mei 2023
Belemmeringsverbod en zzp’ers
Regelmatig doet zich de vraag voor of een uitlener ter beschikking gestelde werknemers – uitzendkrachten, gedetacheerde werknemers – kan verbieden om bij een inlener in dienst te treden.
Lees meer
Lees meer over10 mei 2023
Nieuwe loot aan de stam van grondrecht op vakantie
Het is bekend: “Europa” ziet het recht op vier weken doorbetaalde vakantie als een grondrecht. Al jarenlang benadrukt het Hof van Justitie van de EU dit zogeheten wezenlijke beginsel van sociaal recht in de rechtspraak.
Lees meer
Lees meer over18 april 2023
Het nieuwe studiekostenbeding
Sinds 1 augustus 2022 mogen organisaties de kosten van bepaalde opleidingen en scholing niet meer door middel van een studiekostenbeding in rekening brengen bij medewerkers.
Lees meer
Lees meer over14 maart 2023
Kleine hartjes, grote gevolgen
Sinds de MeToo beweging in 2017 is het aantal gerechtelijke uitspraken waarin seksueel overschrijdend gedrag het onderwerp is exponentieel gestegen.
Lees meer
Lees meer over7 maart 2023
Werken waar je wilt in 2023?!
De coronatijd ligt al weer even achter ons. Een tijd waarin thuis of elders dan op de werkplek werken, meer dan gebruikelijk was en werd.
Lees meer
Lees meer over