Wijzigen van arbeidsvoorwaarden

De basis van elke arbeidsovereenkomst vormen de daarin opgenomen arbeidsvoorwaarden. Zoals loon, het aantal vakantiedagen, de functie. En denk ook aan de pensioen- of bonusregeling, scholing en toeslagen.

Als werkgever wilt u die kunnen wijzigen – bijvoorbeeld als de bedrijfseconomische situatie van uw onderneming daarom vraagt. Hoe pakt u dat aan?

Eenzijdige wijziging arbeidsvoorwaarden

In de arbeidsovereenkomst kunt u een bepaling opnemen waarin u zich als werkgever het recht voorbehoudt om bij zwaarwegende redenen de arbeidsvoorwaarden eenzijdig te wijzigen. Denk daarbij aan bedrijfseconomische of organisatorische redenen in verband met de continuïteit van uw onderneming. Dit vraagt om een financiële onderbouwing van de noodzaak tot de eenzijdige wijziging. En ook met zo’n eenzijdig wijzigingsbeding heeft u geen vrijbrief om arbeidsvoorwaarden aan te passen; het gaat om een afweging van de belangen van werkgever en werknemer. Daarbij speelt ten voordele van de werkgever een rol als de ondernemingsraad heeft ingestemd met wijziging van arbeidsvoorwaarden. Het is dus van belang de OR hierbij te betrekken.

Wijziging op basis van een redelijk wijzigingsvoorstel

Als de arbeidsovereenkomst geen eenzijdig wijzigingsbeding bevat dan is het uitgangspunt dat werkgever en werknemer overeenstemming moeten bereiken. De werkgever moet dan aanvoeren dat er zodanige gewijzigde omstandigheden binnen de onderneming zijn – zoals een slechtere financiële situatie – dat hij de werknemer een redelijk voorstel doet tot wijziging van de arbeidsvoorwaarden. De werknemer moet dat wijzigingsvoorstel dan aanvaarden als dit redelijkerwijs van hem kan worden gevergd, gelet op die gewijzigde omstandigheden op het werk of binnen de onderneming. Ook dit is dus een belangenafweging, op basis van goed werkgever- en goed werknemerschap.

Instructierecht

Wijzigen van arbeidsvoorwaarden, vooral van een primaire arbeidsvoorwaarde als iemands loon, is vaak een lastig traject. Iets anders is de mogelijkheid om als werkgever gebruik te maken van het zogeheten instructierecht. Dan gaat het meer over (orde)voorschriften zoals over e-mail- en internetgebruik, controlevoorschriften bij ziekte, kledingregels en regels over gebruik van alcohol en drugs. Dat zijn instructies over de manier van werken of de orde in de onderneming, die de werkgever veel makkelijker eenzijdig kan invoeren of wijzigen. Let er ook hierbij op dat de ondernemingsraad instemmingsrecht kan hebben.

Aanpak van wijzigingstrajecten

Bij elk traject of voorstel tot wijziging van arbeidsvoorwaarden is het van belang dat u als werkgever goed kunt uitleggen wat de noodzaak van die wijziging is, dat u daarin transparant bent over de gevolgen, dat u zo mogelijk voorziet in een overgangsregeling en de ondernemingsraad er bij betrekt. Op die manier is de kans het grootst dat u de (eenzijdige) wijziging kunt doorvoeren.. En ons advies is om in de arbeidsovereenkomst een eenzijdig wijzigingsbeding op te nemen.

Heeft u vragen over de (eenzijdige) wijziging van arbeidsvoorwaarden of voorschriften in uw onderneming? Neemt u dan contact op met één van de advocaten van GMW advocaten.

Meer arbeidsrecht-gerelateerde informatie >

Advocaten

Vorige slide
Volgende slide
Amber Willemsen

Amber Willemsen

Arbeidsrecht

Lees meer over deze advocaat
Anja Blijham

Anja Blijham

Arbeidsrecht

Lees meer over deze advocaat
Godelijn Boonman

Godelijn Boonman

Arbeidsrecht

Lees meer over deze advocaat
Koen Vermeulen

Koen Vermeulen

Arbeidsrecht

Lees meer over deze advocaat
Mark Dijkstra

Mark Dijkstra

Arbeidsrecht

Lees meer over deze advocaat
Hans van Meerten

Prof. Hans van Meerten

Arbeidsrecht

Lees meer over deze advocaat
Roos van Zaltbommel

Roos van Zaltbommel

Arbeidsrecht

Lees meer over deze advocaat
Seliz Demirci

Seliz Demirci

Aansprakelijkheidrecht

Lees meer over deze advocaat
Alle advocaten

Op zoek naar een arbeidsrecht advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw arbeidsrecht kwesties. Onze advocaten staan zowel werkgevers als werknemers bij.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Contact
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vindt u dit ook interessant

4 september 2024

AI-tool voor werkgevers: maak kosteloos uw vaststellingsovereenkomst

GMW Advocaten lanceert een nieuw en gratis hulpmiddel voor werkgevers dat het beëindigen van een arbeidsovereenkomst vereenvoudigt.

Lees meer

Lees meer over

26 augustus 2024

Waar op te letten bij overwerk?

In de arbeidsovereenkomst is opgenomen hoeveel uren een werknemer per week werkt. Er kan van een werknemer worden verwacht dat hij of zij wel eens langer werkt dan in de arbeidsovereenkomst is opgenomen. Op sommige momenten is dat immers onvermijdelijk. Bijvoorbeeld als er sprake is van een belangrijke deadline die nadert.

Lees meer

Lees meer over

12 augustus 2024

Versterking positie ondernemingsraad bij faillissement

Voor de tweede keer in vijf jaar kan iedereen reageren op een wetsvoorstel dat kortweg regelt dat werknemers bij een doorstart na faillissement automatisch in dienst komen van de verkrijgende onderneming. Dit is het zogeheten voorstel WOVOF.

Lees meer

Lees meer over

12 augustus 2024

Belofte maakt in beginsel schuld

Kan een werkgever terugkomen op een (mondelinge) toezegging aan een werknemer om zijn arbeidsovereenkomst te verlengen? In beginsel maakt belofte schuld.

Lees meer

Lees meer over

5 augustus 2024

Verzoek op grond van de Wet Flexibel Werken

Op grond van de Wet Flexibel Werken kunnen werknemers een verzoek doen tot aanpassing van hun arbeidsvoorwaarden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de aanpassing van de arbeidsduur, de arbeidsplaats of de werktijd. Om dit verzoek te kunnen indienen, moet de werknemer minimaal 26 weken in dienst zijn.

Lees meer

Lees meer over

8 juli 2024

Oei-foei-doei-beleid

In personeelshandboeken kom ik regelmatig tegen dat een derde waarschuwing, automatisch leidt tot ontslag op staande voet. In terminologie van honkbal heet dit wel een three strikes you’re out beleid. Een werkgever uit Eindhoven noemde dit een oei-foei-doei-beleid.

Lees meer

Lees meer over

1 juli 2024

Ernstig verwijtbaar handelen door werkgever wegens schending re-integratieverplichtingen

De werkgever kan de rechter verzoeken om de arbeidsovereenkomst te ontbinden op grond van een verstoorde arbeidsverhouding.

Lees meer

Lees meer over

26 juni 2024

Oprichting en erkenning ondernemingsraad afdwingen

Bijna één derde van de ondernemingen met meer dan 50 werknemers heeft geen ondernemingsraad (OR).

Lees meer

Lees meer over

19 juni 2024

Is uw onderneming klaar voor een vierdaagse werkweek?

AFAS voert per 1 januari 2025 voor al haar werknemers een vierdaagse werkweek in met behoud van hun huidige, vijfdaagse salaris. Werknemers die al minder dan vijf dagen werkten, worden gecompenseerd.

Lees meer

Lees meer over