Het College voor de Rechten van de Mens beschermt, bewaakt, belicht en bevordert de mensenrechten in Nederland door onderzoek, advies, voorlichting en het individueel oordelen in het geval van discriminatie.
Indien er sprake lijkt te zijn van discriminatie, kan er een klacht worden ingediend bij het College voor de Rechten van de Mens. Het College is gespecialiseerd in de wetgeving op het gebied van gelijke behandeling en zal een oordeel geven over de vraag of er sprake is van discriminatie. Bovendien kan het College aanbevelingen doen om discriminatie in de toekomst tegen te gaan. De oordelen van het College worden gepubliceerd en hierbij wordt de discriminerende partij met naam genoemd. Uitspraken van het College zijn niet bindend en het College kan geen schadevergoeding of andere maatregelen opleggen. Wel zal het oordeel voor een rechter meestal zwaar wegen en zal de publicatie van het oordeel veel negatieve publiciteit op kunnen leveren.
Een organisatie die twijfelt over het eigen beleid kan een oordeel omtrent eigen handelen vragen aan het College. Het College neemt in dat geval het beleid onder de loep, toetst of er sprake is van ongerechtvaardigd onderscheid en kan aanbevelingen doen over het beleid. Het oordeel zal niet met naam en toenaam gepubliceerd worden.
In principe is de procedure bij het College kosteloos. Vertegenwoordiging door een advocaat is niet verplicht. Gelet op de complexiteit van de gelijkebehandelingswetgeving verdient het evenwel aanbeveling om juridische bijstand in te roepen. GMW advocaten heeft de kennis en ervaring in huis om u van advies te voorzien.
Wordt u gediscrimineerd of juist beticht van discriminatie? Wij kunnen u adviseren over het handelen in lijn met de gelijkebehandelingswetgeving en de juridische mogelijkheden. Neem bij juridische vragen gerust contact met ons op.
Wordt u gediscrimineerd of juist beticht van discriminatie? Wij kunnen u adviseren over het handelen in lijn met de gelijkebehandelingswetgeving en de juridische mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op.
"*" geeft vereiste velden aan
18 mei 2023
Belemmeringsverbod en zzp’ers
Regelmatig doet zich de vraag voor of een uitlener ter beschikking gestelde werknemers – uitzendkrachten, gedetacheerde werknemers – kan verbieden om bij een inlener in dienst te treden.
Lees meer
Lees meer over10 mei 2023
Nieuwe loot aan de stam van grondrecht op vakantie
Het is bekend: “Europa” ziet het recht op vier weken doorbetaalde vakantie als een grondrecht. Al jarenlang benadrukt het Hof van Justitie van de EU dit zogeheten wezenlijke beginsel van sociaal recht in de rechtspraak.
Lees meer
Lees meer over18 april 2023
Het nieuwe studiekostenbeding
Sinds 1 augustus 2022 mogen organisaties de kosten van bepaalde opleidingen en scholing niet meer door middel van een studiekostenbeding in rekening brengen bij medewerkers.
Lees meer
Lees meer over14 maart 2023
Kleine hartjes, grote gevolgen
Sinds de MeToo beweging in 2017 is het aantal gerechtelijke uitspraken waarin seksueel overschrijdend gedrag het onderwerp is exponentieel gestegen.
Lees meer
Lees meer over7 maart 2023
Werken waar je wilt in 2023?!
De coronatijd ligt al weer even achter ons. Een tijd waarin thuis of elders dan op de werkplek werken, meer dan gebruikelijk was en werd.
Lees meer
Lees meer over24 januari 2023
Aanpassen klokkenluidersregeling aan nieuwe wet
Aanpassen klokkenluidersregeling aan nieuwe wet; werkgevers zullen interne meldprocedures voor klokkenluiders moeten aanpassen. En klokkenluidende werknemers krijgen meer bescherming tegen arbeidsrechtelijke maatregelen.
Lees meer
Lees meer over5 januari 2023
Dagdieverij
Sinds de coronapandemie werken we massaal thuis en, tegen de verwachting van sommige arbeidsmarkdeskundigen in, lijkt in deze trend geen verandering te zitten. Niet gek want voor zowel werkgevers als werknemers kan thuiswerken voordelen hebben.
Lees meer
Lees meer over27 december 2022
Een verstoorde arbeidsverhouding
Het komt in de beste organisaties voor: een medewerker en een leidinggevende die niet met elkaar door één deur kunnen. De spanningen op de werkvloer lopen dan al snel op, waarbij de werksfeer binnen de afdeling negatief wordt beïnvloed.
Lees meer
Lees meer over13 december 2022
Ontslag bij reorganisatie
Het nieuws staat er - na een relatief rustige periode - weer vol van: reorganisaties en herstructureringen. Bedrijven als Philips, Intel, Twitter en Facebook die aankondigen een deel van hun werknemers te laten gaan.
Lees meer
Lees meer over