Bedrijfsovername en werknemers

Het overnemen of overdragen van een onderneming, of een deel daarvan, is een complex proces. Veel aspecten van het ondernemingsrecht spelen een rol.

De arbeidsrechtelijke aspecten moeten daarbij zeker niet worden vergeten, want daar zijn vaak ook veel kosten en risico’s aan verbonden. Wat gebeurt er bij bedrijfsovername met de werknemers?

Overgang van onderneming

Als de bedrijfsovername kwalificeert als overgang van onderneming dan bepaalt de Nederlandse en Europese wet dat álle rechten en plichten van álle betrokken werknemers mee over gaan naar de verkrijgende onderneming (alleen voor pensioen geldt een uitzondering). Denk daarbij ook aan inloop- en uitloop- risico’s rond zieke werknemers en WGA-uitkeringen, aan claims wegens achterstallige pensioenpremies. En als de vervreemdende en verkrijgende onderneming vallen onder twee verschillende cao’s, vergt het specialistisch advies om vast te stellen op welke arbeidsvoorwaarden de werknemers na de overgang precies recht hebben.

Medezeggenschap

Naast het arbeidsrecht, speelt ook medezeggenschap een grote rol bij een bedrijfsovername – of dat nu is een overgang van onderneming of alleen een aandelenoverdracht. De ondernemingsraad heeft adviesrecht en u moet tijdig de OR in het overnameproces betrekken, maar tegelijk wilt u wellicht dat geheimhouding van toepassing is. Dit vergt een zorgvuldig medezeggenschapstraject.

Due diligence

Voordat u een (deel van een) andere onderneming gaat kopen, zult u onderzoek in de boeken willen doen (een due diligence onderzoek) om te voorkomen dat u een spreekwoordelijke kat in de zak koopt. Dat onderzoek voeren de GMW advocaten regelmatig uit. Het is van belang dit zorgvuldig te doen om in de arbeidsvoorwaarden, HR-systemen en arbeidsovereenkomsten clausules en afspraken te vinden die van belang zijn voor het bepalen van de overnameprijs en vrijwaringen en garanties.

Op basis van jarenlange kennis van en ervaring met bedrijfsovernames en alle arbeidsrechtelijke aspecten daarvan, zorgen de advocaten van GMW advocaten voor een zorgvuldig – en succesvol – proces. Neemt u dan contact met ons op.

Meer arbeidsrecht-gerelateerde informatie >

Op zoek naar een arbeidsrecht advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw arbeidsrecht kwesties. Onze advocaten staan zowel werkgevers als werknemers bij.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Contact
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vindt u dit ook interessant

Arbeidsconflict praktische tips voor werkgevers

18 april 2024

Arbeidsconflict? Praktische tips voor werkgevers

Soms kunnen de gemoederen hoog oplopen op de werkvloer. Een (dreigend) arbeidsconflict kan een zeer stressvolle situatie opleveren. Niet alleen voor werknemers, maar ook voor werkgevers. Hieronder enkele praktische tips over hoe werkgevers het beste met een arbeidsconflict om kunnen gaan.

Lees meer

Lees meer over
Grenzen aan meningsuiting in de arbeidsrelatie

11 april 2024

Grenzen aan meningsuiting in de arbeidsrelatie

Het conflict tussen Israël en de Palestijnen, corona, de verkiezingsuitslag. Enkele voorbeelden van maatschappelijke kwesties die kunnen leiden tot heftige emoties van werknemers en stevige uitlatingen op de werkvloer en via social media.

Lees meer

Lees meer over
Ontslagbescherming voor klokkenluiders: geen onzin

9 april 2024

Ontslagbescherming voor klokkenluiders: geen onzin!

Klokkenluiders worden daadwerkelijk beschermd tegen ontslag. Wat betekent dit in de praktijk?

Lees meer

Lees meer over
Bonus een gunst of een recht

4 april 2024

Bonus: een gunst of een recht?

In de arbeidsovereenkomst of bonusrege­ling staat vaak opgenomen dat de werkge­ver bepaalt of een werknemer recht heeft op een bonus. Dit wordt ook wel de ‘discre-tionaire bevoegdheid’ genoemd. Hoe vrij is de werkgever om een bonus al dan niet uit te betalen? En kan er voor een werknemer een recht op een bonus ontstaan?

Lees meer

Lees meer over
Opgelet nieuwe ontwikkeling in arbeidsrechtelijke rechtsbescherming

26 maart 2024

Opgelet: nieuwe ontwikkeling in arbeidsrechtelijke rechtsbescherming

Veel arbeidsrechtelijke regels komen uit Europa. Voor de toepassing en afdwingbaarheid daarvan, moeten werkgevers en werknemers dus óók kijken naar ‘Europa'.

Lees meer

Lees meer over
Gevolgen wetsvoorstel voor bestaande concurrentiebedingen

8 maart 2024

Gevolgen wetsvoorstel voor bestaande concurrentiebedingen

De Minister van Sociale Zaken wil een einde maken aan het automatisme waarmee werkgevers een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst opnemen.

Lees meer

Lees meer over
Overeenkomst NIWO en GMW Advocaten en De Clercq Advocaten Notariaat

7 maart 2024

Overeenkomst NIWO en GMW Advocaten en De Clercq Advocaten Notariaat

Op 19 oktober 2021 is de Wet implementatie EETS-richtlijn van kracht geworden. EETS betekent European Electronic Toll Service (Europese elektronische tolheffingsdienst).

Lees meer

Lees meer over
Moet ik mijn medewerkers doorbetalen tijdens een sabbatical

27 februari 2024

Moet ik mijn medewerkers doorbetalen tijdens een sabbatical?

Heeft één van uw werknemers een sabbatical aangevraagd en wilt u weten wat uw verplichtingen zijn als werkgever? In deze blog leg ik u uit waar u rekening mee dient te houden.

Lees meer

Lees meer over
Als ondernemingsraad aan de slag met de WTP

23 februari 2024

Als ondernemingsraad aan de slag met de Wtp

In dit artikel vertellen we u meer over de Wtp en de belangrijke rol van de ondernemingsraad (OR) bij wijziging van de pensioenregeling.

Lees meer

Lees meer over