12 juni 2025
Adviesrecht ondernemingsraad in een internationaal concern
De ondernemingsraad (OR) heeft recht op alle informatie die de OR "redelijkerwijs" nodig heeft om een advies te geven over bijvoorbeeld een reorganisatie.
Lees meer
Een concurrentiebeding belemmert een werknemer om na afloop van het dienstverband bij een concurrent aan de slag te gaan.
Vanwege de ingrijpende gevolgen worden aan het overeenkomen van een concurrentiebeding strenge eisen gesteld. Schending van een geldig beding kan tot torenhoge boetes leiden.
Een geldig concurrentiebeding moet schriftelijk overeen worden gekomen met een meerderjarige werknemer. Indien niet aan deze eisen is voldaan, dan is het beding ongeldig.
Indien op of na 1 januari 2015 een tijdelijk contract is gesloten met een concurrentiebeding, dan dient in het beding de noodzaak ervan te worden gemotiveerd, anders is het beding ongeldig. Een werknemer kan de noodzaak van het beding door de rechter laten toetsen. De rechter kan het beding (gedeeltelijk) vernietigen en buiten toepassing verklaren. Als hoofdregel geldt dat een concurrentiebeding in een tijdelijk contract niet is toegestaan.
De hiervoor genoemde motivatie is niet vereist in een beding dat wordt overeengekomen in een contract voor onbepaalde tijd. Wel kan een werknemer in kort geding schorsing van een concurrentiebeding vorderen als hij door het beding onevenredig wordt benadeeld en geen andere baan kan vinden.
Indien het concurrentiebeding een werknemer ernstig belemmert bij het vinden van een nieuwe baan maar wel noodzakelijk is omwille van de belangen van de werkgever, dan kan de rechter het beding ook in stand laten maar de werkgever veroordelen tot het betalen van een vergoeding.
Een relatiebeding verbiedt een werknemer om na einde dienstverband contacten te onderhouden met relaties van de vorige werkgever. Voor het overeenkomen van een relatiebeding gelden eveneens de hiervoor beschreven regels.
Neem bij vragen gerust contact met ons op.
GMW advocaten helpt u graag bij al uw arbeidsrecht kwesties. Onze advocaten staan zowel werkgevers als werknemers bij.
Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.
12 juni 2025
Adviesrecht ondernemingsraad in een internationaal concern
De ondernemingsraad (OR) heeft recht op alle informatie die de OR "redelijkerwijs" nodig heeft om een advies te geven over bijvoorbeeld een reorganisatie.
Lees meer
10 juni 2025
Kun je een ‘bankzitter’ ontslaan?
Een bankzitter is een werknemer die weinig tot geen werk heeft en hierdoor niet productief (genoeg) is. Vaak gaat het om een werknemer in dienst van een detacheerder die geplaatst moet worden bij klanten van de detacheerder.
Lees meer
4 juni 2025
Tel niet het aantal waarschuwingen
Dat vijf officiële waarschuwingen nog geen rechtsgeldig ontslag maken, blijkt maar weer uit een recente uitspraak van de kantonrechter Gelderland. De rechter moest oordelen over de vraag of een werknemer, die herhaaldelijk te laat kwam, zich in de ogen van de werkgever niet op juiste wijze ziekmeldde en zich schuldig maakte aan werkweigering, terecht door zijn werkgever op staande voet was ontslagen.
Lees meer
19 mei 2025
Wanneer ambassades in Nederland een arbeidsovereenkomst aangaan
Wanneer een ambassade een arbeidsovereenkomst aangaat met een werknemer, kan de ambassade verwachten dat het recht van het thuisland van toepassing is. Dit is echter vaak niet het geval.
Lees meer
15 mei 2025
Ontslag wegens reorganisatie in Nederland
Bent u werkzaam in Nederland en krijgt u te maken met ontslag als gevolg van een reorganisatie? Dit artikel biedt enkele praktische richtlijnen voor deze situatie.
Lees meer
13 mei 2025
Bezwaarrecht: het amendement Agnes Joseph
Het nieuwe Nederlandse pensioenstelsel is een grote verandering. Een belangrijk onderdeel is het invaren: het overzetten van oude pensioenrechten naar een nieuw systeem gebaseerd op premies en beleggingsresultaten.
Lees meer
1 mei 2025
De beloning van uitzendkrachten onder de ABU-cao
Volgens een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad hebben uitzendkrachten recht op dezelfde beloning als medewerkers die direct in dienst zijn bij de feitelijke werkgever. Dit geldt op basis van Europees recht voor alle essentiële arbeidsvoorwaarden.
Lees meer
22 april 2025
Zorgplicht bij pensioencompensatie
De transitie naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. De sociale partners betrokken bij de pensioenfondsen hebben de transitieplannen grotendeels klaar. Daarin ook altijd een paragraaf over compensatie voor huidige deelnemers, werknemers, die onevenredig nadeel ondervinden van de wijziging van het pensioenstelsel.
Lees meer
17 april 2025
Geeft Validsign-krabbel akkoord?
Arbeidsovereenkomsten kunnen op verschillende manieren tot een einde komen. Zo loopt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, vaak ook wel een ‘tijdelijk contract’ genoemd, af op de afgesproken datum.
Lees meer