Ontslaggronden combineren

Per 1 januari 2020 kunt u een werknemer ontslaan via de kantonrechter door meerdere ontslagredenen te combineren.

Naar verwachting maakt dat ontslag voor de ondernemer eenvoudiger, maar mogelijk wel iets duurder. Hoe ziet dat er uit?

Dossieropbouw

De wet en rechters stellen strenge eisen aan een ontslag wegens disfunctioneren of een verstoorde arbeidsrelatie. Zorgvuldige dossieropbouw, waar enige tijd over heen gaat, is daarbij het toverwoord en tegelijk regelmatig een struikelblok voor een succesvolle ontslagprocedure.

Combinatie van halve ontslagredenen

De nieuwe ontslaggrond – de zogeheten i-grond of cumulatiegrond – past daar voor de werkgever een mouw aan. Ook als u het disfunctioneringsdossier of bewijs van de onherstelbaar verstoorde arbeidsrelatie niet rond krijgt, kunt u via de kantonrechter ontbinding van de arbeidsovereenkomst bereiken. Dat kan door die andere “halve” ontslaggronden te combineren tot de i-grond. Zo kan een combinatie van bijvoorbeeld disfunctioneren en/of verstoorde arbeidsrelatie en/of ernstig verwijtbaar handelen van de werknemer, leiden tot een einde van de arbeidsovereenkomst via de rechter.

Hogere vergoeding

Als de kantonrechter de arbeidsovereenkomst ontbindt wegens die cumulatiegrond, dan kán de rechter de werkgever veroordelen tot betaling van maximaal 50% extra transitievergoeding. Dat lijkt wellicht veel geld maar een werknemer enkele maanden langer in dienst houden dan gewenst, kan al duurder zijn.

Onderhandelen over beëindiging: maximaal 1,5 x transitievergoeding

Omdat deze cumulatiegrond dus “duurder” kan zijn dan ontslag wegens alléén disfunctioneren of wegens alléén een verstoorde relatie, zal die cumulatiegrond in een procedure meestal als zogeheten subsidiaire ontslaggrond aan de rechter worden voorgelegd. Bij voorafgaande onderhandelingen over een vaststellingsovereenkomst kunt u die combinatiegrond en de iets hogere maximale extra vergoeding al wel inzetten.

Voor advies over de vraag of uw dossier al voldoende is voor ontslag, staan de arbeidsrechtspecialisten van GMW advocaten voor u klaar.

Meer arbeidsrecht-gerelateerde informatie >

Advocaten

Godelijn Boonman

Godelijn Boonman

Lees meer over deze advocaat
Prof. Hans van Meerten

Prof. Hans van Meerten

Lees meer over deze advocaat
Roos van Zaltbommel

Roos van Zaltbommel

Lees meer over deze advocaat

Op zoek naar een arbeidsrecht advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw arbeidsrecht kwesties. Onze advocaten staan zowel werkgevers als werknemers bij.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Contact

Misschien vindt u dit ook interessant

Dienstverbanden beëindigen wegens reorganisatie

14 november 2023

Dienstverbanden beëindigen wegens reorganisatie

U heeft een eigen bedrijf en tot 50 medewerkers in dienst. Vanwege bedrijfseconomische redenen moet u helaas reorganiseren en afscheid nemen van een aantal medewerkers.

Lees meer

Lees meer over
Controverse over concurrentiebeding

19 oktober 2023

Controverse over concurrentiebeding

Het concurrentiebeding is geen rustig bezit. Zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt, zien wij in de praktijk veel conflicten en procedures over het concurrentiebeding.

Lees meer

Lees meer over
Loon opschorten of stopzetten

12 oktober 2023

Loon opschorten of stopzetten?

In geval van arbeidsongeschiktheid heeft een werknemer 104 weken recht op loondoorbetaling. In die periode hebben de werkgever en werknemer re-integratieverplichtingen.

Lees meer

Lees meer over
Finale kwijting en pensioenschade

3 oktober 2023

Finale kwijting en pensioenschade

Het komt regelmatig voor dat een arbeidsovereenkomst wordt beëindigd door middel van het sluiten van een vaststellingsovereenkomst door werkgever en werknemer.

Lees meer

Lees meer over
Pensioenontslag

26 september 2023

Pensioenontslag

In Nederland komt aan de werknemer een grote mate van ontslagbescherming toe. Een uitzondering op de ontslagbescherming geldt voor de werknemer die de pensioenleeftijd bereikt heeft.

Lees meer

Lees meer over
Ontslag met een fiks prijskaartje

10 augustus 2023

Ontslag met een fiks prijskaartje

In de wet staan verschillende ontslaggronden opgesomd. Een werkgever kan de arbeidsovereenkomst opzeggen als één van deze gronden, of een combinatie ervan, aanwezig is. Bovendien moet duidelijk zijn dat de werknemer niet kan worden herplaatst binnen de organisatie. Eén van de ontslaggronden uit de wet is de verstoorde arbeidsverhouding.

Lees meer

Lees meer over
Ontslag op staande voet de ontslagbrief

20 juli 2023

Ontslag op staande voet: de ontslagbrief

Kort voor de zomervakantie heeft de Hoge Raad twee uitspraken gedaan over ontslag op staande voet. Het gaat om de mededelingseis van de dringende reden in de ontslagbrief en over het vorderen van een vergoeding van de op staande voet ontslagen werknemer.

Lees meer

Lees meer over
Schending wederindiensttredingsvoorwaarde

13 juni 2023

Schending wederindiensttredingsvoorwaarde: wat kost dat?

Menig werkgever in Nederland is zich ervan bewust dat het uitrollen van een reorganisatie, waarbij gedwongen ontslagen vallen, gebonden is aan de nodige regels.

Lees meer

Lees meer over
Belemmeringsverbod en zzp’ers

18 mei 2023

Belemmeringsverbod en zzp’ers

Regelmatig doet zich de vraag voor of een uitlener ter beschikking gestelde werknemers – uitzendkrachten, gedetacheerde werknemers – kan verbieden om bij een inlener in dienst te treden.

Lees meer

Lees meer over