Ontslaggronden combineren

Per 1 januari 2020 kunt u een werknemer ontslaan via de kantonrechter door meerdere ontslagredenen te combineren.

Naar verwachting maakt dat ontslag voor de ondernemer eenvoudiger, maar mogelijk wel iets duurder. Hoe ziet dat er uit?

Dossieropbouw

De wet en rechters stellen strenge eisen aan een ontslag wegens disfunctioneren of een verstoorde arbeidsrelatie. Zorgvuldige dossieropbouw, waar enige tijd over heen gaat, is daarbij het toverwoord en tegelijk regelmatig een struikelblok voor een succesvolle ontslagprocedure.

Combinatie van halve ontslagredenen

De nieuwe ontslaggrond – de zogeheten i-grond of cumulatiegrond – past daar voor de werkgever een mouw aan. Ook als u het disfunctioneringsdossier of bewijs van de onherstelbaar verstoorde arbeidsrelatie niet rond krijgt, kunt u via de kantonrechter ontbinding van de arbeidsovereenkomst bereiken. Dat kan door die andere “halve” ontslaggronden te combineren tot de i-grond. Zo kan een combinatie van bijvoorbeeld disfunctioneren en/of verstoorde arbeidsrelatie en/of ernstig verwijtbaar handelen van de werknemer, leiden tot een einde van de arbeidsovereenkomst via de rechter.

Hogere vergoeding

Als de kantonrechter de arbeidsovereenkomst ontbindt wegens die cumulatiegrond, dan kán de rechter de werkgever veroordelen tot betaling van maximaal 50% extra transitievergoeding. Dat lijkt wellicht veel geld maar een werknemer enkele maanden langer in dienst houden dan gewenst, kan al duurder zijn.

Onderhandelen over beëindiging: maximaal 1,5 x transitievergoeding

Omdat deze cumulatiegrond dus “duurder” kan zijn dan ontslag wegens alléén disfunctioneren of wegens alléén een verstoorde relatie, zal die cumulatiegrond in een procedure meestal als zogeheten subsidiaire ontslaggrond aan de rechter worden voorgelegd. Bij voorafgaande onderhandelingen over een vaststellingsovereenkomst kunt u die combinatiegrond en de iets hogere maximale extra vergoeding al wel inzetten.

Voor advies over de vraag of uw dossier al voldoende is voor ontslag, staan de arbeidsrechtspecialisten van GMW advocaten voor u klaar.

Meer arbeidsrecht-gerelateerde informatie >

Op zoek naar een arbeidsrecht advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw arbeidsrecht kwesties. Onze advocaten staan zowel werkgevers als werknemers bij.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.

"*" geeft vereiste velden aan

Contact
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vindt u dit ook interessant

Oei-foei-doei-beleid

8 juli 2024

Oei-foei-doei-beleid

In personeelshandboeken kom ik regelmatig tegen dat een derde waarschuwing, automatisch leidt tot ontslag op staande voet. In terminologie van honkbal heet dit wel een three strikes you’re out beleid. Een werkgever uit Eindhoven noemde dit een oei-foei-doei-beleid.

Lees meer

Lees meer over
Ernstig verwijtbaar handelen door werkgever wegens schending re-integratieverplichtingen

1 juli 2024

Ernstig verwijtbaar handelen door werkgever wegens schending re-integratieverplichtingen

De werkgever kan de rechter verzoeken om de arbeidsovereenkomst te ontbinden op grond van een verstoorde arbeidsverhouding.

Lees meer

Lees meer over
Oprichting en erkenning ondernemingsraad afdwingen

26 juni 2024

Oprichting en erkenning ondernemingsraad afdwingen

Bijna één derde van de ondernemingen met meer dan 50 werknemers heeft geen ondernemingsraad (OR).

Lees meer

Lees meer over
Is uw onderneming klaar voor een vierdaagse werkweek

19 juni 2024

Is uw onderneming klaar voor een vierdaagse werkweek?

AFAS voert per 1 januari 2025 voor al haar werknemers een vierdaagse werkweek in met behoud van hun huidige, vijfdaagse salaris. Werknemers die al minder dan vijf dagen werkten, worden gecompenseerd.

Lees meer

Lees meer over
Respecteren van medezeggenschapsrechten

13 juni 2024

Respecteren van medezeggenschapsrechten

Ondernemingsraden procederen niet veel tegen de eigen bestuurder. In constructief gesprek proberen ondernemingsraad (OR) en de bestuurder, ondernemer, geschillen vaak op te lossen. Dat heeft vaak ook de voorkeur. Gaat dat echt niet meer, dan zijn er voor de OR meerdere rechtsingangen.

Lees meer

Lees meer over
Thuiswerken voorlopig geen recht

10 juni 2024

Thuiswerken voorlopig geen recht

De coronacrisis veranderde hoe organisa­ties over thuiswerken denken. Het leidde zelfs tot een wetsvoorstel; de Wet werken waar je wilt beoogde het voor werknemers en werkgevers makkelijker te maken om tot afspraken te komen over hybride werken.

Lees meer

Lees meer over
Vakantiedagen tijdens ziekte afboeken van saldo of niet

4 juni 2024

Vakantiedagen tijdens ziekte: afboeken van saldo of niet?

Een zieke werknemer bouwt op een normale wijze vakantie op. Maar moet een zieke werknemer ook altijd dagen opnemen als hij of zij op vakantie gaat?

Lees meer

Lees meer over
Hulp nodig bij een arbeidsconflict

23 mei 2024

Hulp nodig bij een arbeidsconflict?

Heeft u te maken met een (dreigend) arbeidsconflict? Schakel op tijd hulp in voor advies. In elke werkomgeving kan een arbeidsconflict ontstaan. Meestal kan zo’n conflict onderling opgelost worden, soms is dit helaas niet mogelijk.

Lees meer

Lees meer over
Onderzoek bij ongewenst gedrag op de werkvloer

21 mei 2024

Onderzoek bij ongewenst gedrag op de werkvloer

Fysieke aanvallen, (seksuele) intimidatie, verbaal geweld, maar ook ongepaste op­merkingen: het is ongewenst gedrag op de werkvloer.

Lees meer

Lees meer over