Bij een ontslagvergoeding kan gedacht worden aan de transitievergoeding, de billijke vergoeding, het resultaat van onderhandelingen of een golden parachute (“gouden handdruk”).
In principe heeft iedereen van 18 jaar en ouder, die twee jaar of langer in dienst is, recht op een transitievergoeding zodra de werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigt. De hoogte van de transitievergoeding hangt af van het salaris en de duur van het dienstverband en is aan een maximum gebonden.
Onder (uitzonderlijke) omstandigheden heeft de werknemer bij ontslag bovendien recht op een aanvullende vergoeding; de zogenoemde billijke vergoeding. Deze vergoeding is onder andere verschuldigd indien de werkgever zich ernstig verwijtbaar heeft gedragen en bijvoorbeeld de arbeidsrelatie opzettelijk heeft verziekt.
Indien partijen een vaststellingsovereenkomst sluiten en de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden beëindigen, dan kunnen zij afspreken wat zij willen. Het recht op de transitievergoeding en de billijke vergoeding komt na het sluiten van de beëindigingsovereenkomst te vervallen. Meestal bedingt de werknemer een ontslagvergoeding gelijk aan, of hoger dan, de wettelijk voorgeschreven transitievergoeding.
Tot slot komt het voor dat partijen bij aanvang van het dienstverband in de arbeidsovereenkomst al een (aanvullende) ontslagvergoeding overeenkomen. Deze contractuele ontslagvergoeding wordt ook wel de ‘golden parachute’ genoemd. Vooral in overeenkomsten met directieleden en hoge functionarissen is het niet ongebruikelijk om contractueel een hoog bedrag als ontslagvergoeding te bedingen.
Neem bij vragen gerust contact met ons op.
GMW advocaten helpt u graag bij al uw arbeidsrecht kwesties. Onze advocaten staan zowel werkgevers als werknemers bij.
Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.
"*" geeft vereiste velden aan
14 november 2023
Dienstverbanden beëindigen wegens reorganisatie
U heeft een eigen bedrijf en tot 50 medewerkers in dienst. Vanwege bedrijfseconomische redenen moet u helaas reorganiseren en afscheid nemen van een aantal medewerkers.
Lees meer
Lees meer over19 oktober 2023
Controverse over concurrentiebeding
Het concurrentiebeding is geen rustig bezit. Zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt, zien wij in de praktijk veel conflicten en procedures over het concurrentiebeding.
Lees meer
Lees meer over12 oktober 2023
Loon opschorten of stopzetten?
In geval van arbeidsongeschiktheid heeft een werknemer 104 weken recht op loondoorbetaling. In die periode hebben de werkgever en werknemer re-integratieverplichtingen.
Lees meer
Lees meer over3 oktober 2023
Finale kwijting en pensioenschade
Het komt regelmatig voor dat een arbeidsovereenkomst wordt beëindigd door middel van het sluiten van een vaststellingsovereenkomst door werkgever en werknemer.
Lees meer
Lees meer over26 september 2023
Pensioenontslag
In Nederland komt aan de werknemer een grote mate van ontslagbescherming toe. Een uitzondering op de ontslagbescherming geldt voor de werknemer die de pensioenleeftijd bereikt heeft.
Lees meer
Lees meer over10 augustus 2023
Ontslag met een fiks prijskaartje
In de wet staan verschillende ontslaggronden opgesomd. Een werkgever kan de arbeidsovereenkomst opzeggen als één van deze gronden, of een combinatie ervan, aanwezig is. Bovendien moet duidelijk zijn dat de werknemer niet kan worden herplaatst binnen de organisatie. Eén van de ontslaggronden uit de wet is de verstoorde arbeidsverhouding.
Lees meer
Lees meer over20 juli 2023
Ontslag op staande voet: de ontslagbrief
Kort voor de zomervakantie heeft de Hoge Raad twee uitspraken gedaan over ontslag op staande voet. Het gaat om de mededelingseis van de dringende reden in de ontslagbrief en over het vorderen van een vergoeding van de op staande voet ontslagen werknemer.
Lees meer
Lees meer over13 juni 2023
Schending wederindiensttredingsvoorwaarde: wat kost dat?
Menig werkgever in Nederland is zich ervan bewust dat het uitrollen van een reorganisatie, waarbij gedwongen ontslagen vallen, gebonden is aan de nodige regels.
Lees meer
Lees meer over18 mei 2023
Belemmeringsverbod en zzp’ers
Regelmatig doet zich de vraag voor of een uitlener ter beschikking gestelde werknemers – uitzendkrachten, gedetacheerde werknemers – kan verbieden om bij een inlener in dienst te treden.
Lees meer
Lees meer over