Ouderlijk gezag, omgang en voogdij

Het onderscheid tussen ouderlijk gezag en voogdij.

Er wordt vaak over voogdij gesproken, terwijl het ouderlijk gezag bedoeld wordt. Voogdij kan slechts op twee manieren tot stand komen:

  1. als de ouder voor haar/zijn overlijden een voogd heeft aangewezen (een testamentaire voogd), of
  2. als een testamentaire voogd of een voogd door de rechter wordt aangewezen.

Ouders hebben over hun kinderen gezag, en nooit voogdij.

Wanneer ouderlijk gezag?

Indien een kind tijdens een huwelijk wordt geboren, hebben beide ouders het ouderlijk gezag. Na echtscheiding blijft het gezamenlijk gezag normaal gesproken doorlopen en komen de ouders, in beginsel, een zorg- en contactregeling overeen, vastgelegd in een ouderschapsplan.

In het geval de ouders van het kind niet gehuwd zijn en de vader het kind niet heeft erkend, dan heeft de vader niet (automatisch) het gezag over het kind. De vader kan samen met de moeder het gezag over het kind aanvragen. Hij heeft dan de bij het gezag behorende rechten en plichten. Als de moeder dat weigert, dan kan de vader aan de rechter vragen om hem mede met het gezag te belasten.

Wanneer een omgangsregeling?

Indien niet beide ouders het gezag over het kind hebben, dan kan desgewenst een zorg- en contactregeling overeengekomen worden. Ook al is er geen gezag, dan betekent dat niet dat er geen recht op omgang bestaat. Omgang kan ook gevraagd worden als de vader het kind niet heeft erkend. Vaak ontstaan er problemen bij de afspraken rondom de omgang of de zorg- en contactregeling. GMW advocaten probeert daarvoor een goede oplossing te vinden.

Meer familierecht-gerelateerde onderwerpen >

Advocaten

Vorige slide
Volgende slide
Antoine de Werd

Antoine de Werd

Familierecht

Lees meer over deze advocaat
Dylan Bertsch

Dylan Bertsch

Familierecht

Lees meer over deze advocaat
Lise-Milou Lagerwerf

Lise-Milou Lagerwerf

Familierecht

Lees meer over deze advocaat
Marcella Verwoerd

Marcella Verwoerd

Familierecht

Lees meer over deze advocaat
Marieke Morshuis

Marieke Morshuis

Erfrecht

Lees meer over deze advocaat
Sophie Vermeule

Sophie Vermeule

Erfrecht

Lees meer over deze advocaat
Stephanie Hasselaar - Veltkamp

Stephanie Hasselaar-Veltkamp

Erfrecht

Lees meer over deze advocaat
Susan Meijler

Susan Meijler

Familierecht

Lees meer over deze advocaat
Alle advocaten

Bent u op zoek naar een familierecht advocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw familierecht kwesties. Neem gerust contact met ons op.

Stel uw vraag via het formulier. U kunt ons ook direct bellen op:
+31 (0)70 3615048

"*" geeft vereiste velden aan

Contact
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien vindt u dit ook interessant

9 september 2024

Dag van de Scheiding 2024

Op vrijdag 13 september 2024 is het de Dag van de Scheiding, die dag is in het leven geroepen door de vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). Op deze dag kunt u bij ons terecht voor gratis persoonlijk advies.

Lees meer

Lees meer over

12 augustus 2024

Verhuizen met kinderen: toestemming nodig van de andere ouder

Verhuizen is een ingrijpende gebeurtenis, vooral wanneer kinderen betrokken zijn. Het wordt nog complexer wanneer ouders gescheiden leven en gezamenlijk gezag uitoefenen.

Lees meer

Lees meer over

29 juli 2024

Internationale kinderontvoering: een uitleg over de procedure

Aan het einde van een relatie of nadat u uit elkaar bent gegaan, kan het voorkomen dat u of uw (ex)partner met uw kind in een ander land wil gaan wonen.

Lees meer

Lees meer over

23 juli 2024

Blijf samen ouders voor je kinderen, ook na een scheiding

"Blijf ook na een scheiding samen ouders voor je kinderen", zegt Kinderombudsman Margrite Kalverboer in een dringende oproep aan alle ouders. Deze boodschap herhaal ik graag in deze weblog.

Lees meer

Lees meer over

17 juli 2024

Online mediation in het familierecht

Binnen het familierecht wordt er meer en meer gebruik gemaakt van mediation, waarbij (toekomstige) ex-partners afspraken kunnen maken over bijvoorbeeld de inhoud of wijziging van een ouderschapsplan en de financiële afwikkeling van een huwelijk. Door middel van mediation kan er gekomen worden tot duurzame overeenkomsten.

Lees meer

Lees meer over

25 juni 2024

Kindrekening of kinderalimentatie?

Op het moment dat de ouders van een kind hun relatie beëindigen moeten zij afspraken maken over de verdeling van de kosten van verzorging en opvoeding van hun kind. Het staat ouders in beginsel vrij om zelf invulling te geven aan deze afspraken. Uitgangspunt is echter wel dat een kind na de beëindiging van de relatie van zijn of haar ouders er niet (financieel) op achteruit gaat.

Lees meer

Lees meer over

17 juni 2024

De overspannen woningmarkt in familierecht

Dat er in Nederland sprake is van een overspannen woningmarkt is algemeen bekend. Dit gegeven heeft echter, zo bemerkte ik in een aantal uitspraken, ook zijn invloed doen gelden in het familierecht.

Lees meer

Lees meer over

6 juni 2024

De voordelen van mediation bij echtscheiding

Echtscheiding kan een van de meest stressvolle gebeurtenissen in iemands leven zijn. Het is een proces dat niet alleen emotioneel belastend is, maar ook complex kan zijn wat betreft de juridische afwikkeling. In deze context kan mediation een waardevol alternatief bieden voor het inschakelen van een advocaat. In dit blog leest u enkele voordelen van mediation bij echtscheiding.

Lees meer

Lees meer over

28 mei 2024

5 praktische tips voor mediation bij echtscheiding

Als u het besluit heeft genomen om uit elkaar te gaan kan mediation een waardevolle wijze zijn om conflicten op te lossen en tot overeenstemming te komen in een emotioneel beladen situatie. Om een mediationtraject goed te laten verlopen, geven we u in onderstaand artikel 5 praktische tips voor mediation bij echtscheiding.

Lees meer

Lees meer over