Een ouderschapsplan is een overeenkomst waarin ouders de afspraken vastleggen die zij gemaakt hebben met betrekking tot hun kind.
Bij het opmaken van zo’n plan kan een familierechtadvocaat van GMW advocaten u helpen.
Het is de bedoeling van de wetgever om ouders als het ware te dwingen om niet als ex-partners maar als ouders met elkaar te overleggen over hun kind. Dat is niet altijd een makkelijke opgave, zeker omdat met name bij aanvang van een echtscheiding emoties vaak een grote rol spelen. Tezamen met een verzoekschrift tot echtscheiding dient op grond van de wet een ouderschapsplan te worden ingediend. Soms lukt dat niet en ziet de rechter de verplichting tot indienen van een plan door de vingers.
Het ouderschapsplan is verplicht voor gehuwde en geregistreerde ouders (met of zonder gezamenlijk gezag) en voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag.
Het ouderschapsplan bevat afspraken over de zorg- en contactregeling (omgangsregeling), de opvoeding en taken daarin van de ouders, hoe informatie wordt uitgewisseld over belangrijke onderwerpen, wie welke beslissingen mag nemen en de kosten van verzorging en opvoeding van het kind (de kinderalimentatie).
GMW advocaten helpt u graag bij al uw echtscheiding kwesties. Neem gerust contact met ons op.
Stel uw vraag via het formulier. U kunt ons ook direct bellen op:
+31 (0)70 3615048
"*" geeft vereiste velden aan
24 augustus 2023
Alimentatie voor een jong-meerderjarig kind
Moet u ook alimentatie betalen als uw kind meerderjarig is? En zo ja, hoe hoog is die alimentatie? In deze blog wordt kort ingegaan op de alimentatieverplichtingen van de ouders van jongvolwassenen.
Lees meer
Lees meer over3 augustus 2023
Heeft een donor recht op omgang met het kind?
Vooropgesteld hebben niet slechts de juridische ouders van een kind recht op omgang met het kind.
Lees meer
Lees meer over25 juli 2023
Geslachts- en voornaamswijziging
Wat zijn de mogelijkheden tot geslachts- en voornaamswijziging en wanneer moet u daarvoor naar de rechtbank? In deze blog worden de mogelijkheden hiertoe kort besproken.
Lees meer
Lees meer over29 juni 2023
Partneralimentatie en verdiencapaciteit
Na echtscheiding kunt u de verplichting hebben om partneralimentatie aan uw ex-echtgenoot te betalen of kunt u het recht hebben om een bijdrage te ontvangen.
Lees meer
Lees meer over15 juni 2023
Afkoop alimentatie
Na echtscheiding kan het zijn dat een van de partners een onderhoudsverplichting heeft in de vorm van kinderalimentatie of partneralimentatie. Vaak wordt de alimentatie door de ene ex-partner maandelijks aan de andere ex-partner overgemaakt. Het is ook mogelijk om de alimentatie in één keer aan de ex-partner over te maken (afkoop of lump sum).
Lees meer
Lees meer over25 mei 2023
Kinderalimentatie: de juridische vader vs. de biologische vader
In sommige gevallen komt het voor dat de juridische vader niet de biologische vader is. Op grond van de Nederlandse wet is de juridische vader verantwoordelijk voor het betalen van kinderalimentatie.
Lees meer
Lees meer over16 maart 2023
Mag u afzien van partneralimentatie?
Mag u vóór het huwelijk afspraken maken over het afzien van partneralimentatie?
Lees meer
Lees meer over9 maart 2023
Ex-vrouw ontvangt 204.000 euro voor 25 jaar onbetaald huishoudelijk werk
Internationale Vrouwendag was extra bijzonder voor mevrouw Ivana Moral in Spanje.
Lees meer
Lees meer over14 februari 2023
Door mediation weer samen ouder
Vaak komen ouders bij mij op het moment dat ze er samen echt niet meer uitkomen. Er is al veel gepraat en er is ruzie geweest.
Lees meer
Lees meer over