Ouders hebben de verantwoordelijkheid om de negatieve gevolgen van hun scheiding voor hun kinderen zoveel mogelijk te beperken. GMW advocaten kan hierbij behulpzaam zijn.
Er is een verband tussen de wijze waarop een echtscheiding verloopt en de invloed die dat heeft op kinderen. Voor ouders is het daarom belangrijk dat in samenspraak met elkaar afspraken over de kinderen worden gemaakt. Bijvoorbeeld over de vraag waar de kinderen na de echtscheiding gaan wonen, hoe de zorg- en contactregeling er uit gaat zien en hoe hoog de kinderalimentatie zal zijn.
Eenmaal tussen ouders over de kinderen gemaakte afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Een ouderschapsplan is belangrijk. In beginsel is de ouder die een echtscheidingsverzoek bij de rechtbank indient bovendien verplicht daar een ouderschapsplan bij te voegen. Soms moet een ouderschapsplan door omstandigheden worden aangepast. Indien dat in overleg niet lukt, is hulp van een advocaat wenselijk.
Ouders kunnen over onderwerpen die met kinderen te maken hebben na een scheiding van mening verschillen. Het kan bijvoorbeeld de wens van één ouder zijn dat de kinderalimentatie wordt aangepast vanwege verandering van inkomen. Of een omgangsregeling werkt niet goed. En wat gebeurt er bijvoorbeeld als één van de ouders met de kinderen wil verhuizen? Het wordt gecompliceerd indien de andere ouder met verhuizing niet instemt. Internationale partners kunnen tegen bijzondere problemen aanlopen als zij uit elkaar gaan, zoals kinderontvoering. Dit zijn stuk voor stuk onderwerpen waarbij de familierechtadvocaten van GMW u kunnen begeleiden, adviseren of in een procedure bijstaan.
GMW advocaten helpt u graag bij al uw familierecht kwesties. Neem gerust contact met ons op.
Stel uw vraag via het formulier. U kunt ons ook direct bellen op:
+31 (0)70 3615048
"*" geeft vereiste velden aan
23 november 2023
Een vergoedingsrecht, wat betekent dat eigenlijk bij echtscheiding?
Vaak gaat het bij een echtscheiding over vergoedingsrechten. Maar wat is een vergoedingsrecht eigenlijk?
Lees meer
Lees meer over9 november 2023
Huwelijkse voorwaarden: het periodiek verrekenbeding
Een veel voorkomende bepaling in huwelijkse voorwaarden, is het zogeheten ‘periodiek verrekenbeding’.
Lees meer
Lees meer over10 oktober 2023
Betekent inkomensverlies hogere kinderalimentatie?
In sommige gevallen lijdt een ouder inkomensverlies, bijvoorbeeld door het niet kunnen vinden van een nieuwe baan. Op grond van de wet kan door dergelijke omstandigheden de hoogte van kinderalimentatie worden aangepast.
Lees meer
Lees meer over24 augustus 2023
Alimentatie voor een jong-meerderjarig kind
Moet u ook alimentatie betalen als uw kind meerderjarig is? En zo ja, hoe hoog is die alimentatie? In deze blog wordt kort ingegaan op de alimentatieverplichtingen van de ouders van jongvolwassenen.
Lees meer
Lees meer over3 augustus 2023
Heeft een donor recht op omgang met het kind?
Vooropgesteld hebben niet slechts de juridische ouders van een kind recht op omgang met het kind.
Lees meer
Lees meer over25 juli 2023
Geslachts- en voornaamswijziging
Wat zijn de mogelijkheden tot geslachts- en voornaamswijziging en wanneer moet u daarvoor naar de rechtbank? In deze blog worden de mogelijkheden hiertoe kort besproken.
Lees meer
Lees meer over29 juni 2023
Partneralimentatie en verdiencapaciteit
Na echtscheiding kunt u de verplichting hebben om partneralimentatie aan uw ex-echtgenoot te betalen of kunt u het recht hebben om een bijdrage te ontvangen.
Lees meer
Lees meer over15 juni 2023
Afkoop alimentatie
Na echtscheiding kan het zijn dat een van de partners een onderhoudsverplichting heeft in de vorm van kinderalimentatie of partneralimentatie. Vaak wordt de alimentatie door de ene ex-partner maandelijks aan de andere ex-partner overgemaakt. Het is ook mogelijk om de alimentatie in één keer aan de ex-partner over te maken (afkoop of lump sum).
Lees meer
Lees meer over25 mei 2023
Kinderalimentatie: de juridische vader vs. de biologische vader
In sommige gevallen komt het voor dat de juridische vader niet de biologische vader is. Op grond van de Nederlandse wet is de juridische vader verantwoordelijk voor het betalen van kinderalimentatie.
Lees meer
Lees meer over