Ondernemer/DGA en echtscheiding

Bij een echtscheiding van de ondernemer/DGA komen specifieke -en vaak financiële- onderwerpen om de hoek kijken, waardoor een juiste begeleiding heel belangrijk is.

GMW advocaten heeft veel expertise om de echtscheiding van de ondernemer/DGA in goede banen te leiden.

Wat gebeurt er met de onderneming bij een echtscheiding?

Moet de onderneming worden verdeeld of verrekend bij echtscheiding en zo ja, tegen welke waarde? Bij huwelijkse voorwaarden is het de vraag of over de waarde van de onderneming moet worden afgerekend en wanneer. Dat hangt af van de inhoud van de huwelijkse voorwaarden, meer specifiek de afspraak over het verrekenen van inkomen (verrekenbeding). Hoe wordt de waarde van het bedrijf of de aandelen bepaald en wat te doen met goodwill? En wat als er geen geld aan het bedrijf kan worden onttrokken? De continuïteit van het bedrijf mag immers niet in gevaar komen door echtscheiding. GMW advocaten heeft de ervaring en kennis om u in dit soort gevallen te helpen en door de echtscheiding te loodsen.

Moet pensioen in eigen beheer worden afgestort?

Veel directeuren-grootaandeelhouders hebben in het verleden (op papier) pensioen in eigen beheer opgebouwd. De helft van het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen dient in principe afgestort te worden ten behoeve van de andere partner. Uitzonderingen zijn echter mogelijk, afhankelijk van de “financiële gezondheid” van de onderneming. Afstorting mag niet de continuïteit van uw bedrijf in gevaar brengen. In de praktijk geeft dit aanleiding tot veel discussie. GMW advocaten zoekt voor de cliënt naar de beste mogelijkheden.

Hoe wordt alimentatie vastgesteld?

Is enkel het salaris van de directeur-grootaandeelhouder maatgevend, of ook de opnames via de rekening-courant en/of dividenduitkeringen? Hoeveel liquiditeit kan uit het bedrijf worden vrijgemaakt voor alimentatie? Zien de cijfers er in het jaar van de echtscheiding anders uit dan in andere jaren? Moet geld worden gereserveerd voor investeringen? Het berekenen van alimentatie voor ondernemers is maatwerk. Het vereist specifieke en financiële kennis. GMW advocaten heeft deze kennis in huis.

Meer echtscheiding-gerelateerde onderwerpen >

Advocaten

Lise-Milou Lagerwerf

Lise-Milou Lagerwerf

Lees meer over deze advocaat
Lucienne Diaz Murillo

Lucienne Diaz Murillo

Lees meer over deze advocaat
Marcella Verwoerd

Marcella Verwoerd

Lees meer over deze advocaat
Marieke Morshuis

Marieke Morshuis

Lees meer over deze advocaat
Stephanie Hasselaar-Veltkamp

Stephanie Hasselaar-Veltkamp

Lees meer over deze advocaat

Bent u op zoek naar een echtscheidingsadvocaat in Den Haag?

GMW advocaten helpt u graag bij al uw echtscheiding kwesties. Neem gerust contact met ons op.

Stel uw vraag via het formulier. U kunt ons ook direct bellen op:
+31 (0)70 3615048

"*" geeft vereiste velden aan

Manier van contact
Contact

Misschien vindt u dit ook interessant

de juridische vader vs. de biologische vader

25 mei 2023

Kinderalimentatie: de juridische vader vs. de biologische vader

In sommige gevallen komt het voor dat de juridische vader niet de biologische vader is. Op grond van de Nederlandse wet is de juridische vader verantwoordelijk voor het betalen van kinderalimentatie.

Lees meer

Lees meer over

16 maart 2023

Mag u afzien van partneralimentatie?

Mag u vóór het huwelijk afspraken maken over het afzien van partneralimentatie?

Lees meer

Lees meer over

9 maart 2023

Ex-vrouw ontvangt 204.000 euro voor 25 jaar onbetaald huishoudelijk werk

Internationale Vrouwendag was extra bijzonder voor mevrouw Ivana Moral in Spanje.

Lees meer

Lees meer over

14 februari 2023

Door mediation weer samen ouder

Vaak komen ouders bij mij op het moment dat ze er samen echt niet meer uitkomen. Er is al veel gepraat en er is ruzie geweest.

Lees meer

Lees meer over

7 februari 2023

Indexering kinder- en partneralimentatie 2023

Ieder jaar wordt de kinder- en partneralimentatie verhoogd door de jaarlijkse indexering. Vandaag vertel ik u meer over de indexering van de kinder- en partneralimentatie in 2023.

Lees meer

Lees meer over

19 januari 2023

Vervangende toestemming voor een verhuizing met de kinderen naar het land van herkomst (als expat)

Regelmatig krijg ik als scheidingsadvocaat tijdens of na de echtscheiding vragen van expats over hun wens om samen met de kinderen terug te verhuizen naar het land van herkomst.

Lees meer

Lees meer over

10 januari 2023

Gezamenlijk gezag door erkenning vanaf 2023

Een vraag die in de praktijk veel voorkomt is of de andere ouder ook met het gezag is belast. Het antwoord op deze vraag hangt mede af van het moment waarop de erkenning heeft plaatsgevonden.

Lees meer

Lees meer over

8 december 2022

Wat zijn de voordelen van mediation?

Een aantal van onze familierechtadvocaten is ook werkzaam als mediator. Daar ben ik er één van. Mediation in familierechtelijke zaken is in opkomst. Niettemin bestaan er nog steeds een aantal onduidelijkheden over mediation.

Lees meer

Lees meer over

15 november 2022

Wie het eerst komt, wie het eerst maalt

Wilt u en/of uw partner scheiden en bevindt u zich in een internationale situatie? Denk hierbij aan de situatie waarin u allebei de Nederlandse nationaliteit heeft en in het buitenland woont. Of een van u/u beiden in Nederland woont en een van u/u beiden niet de Nederlandse nationaliteit heeft. Zorg dan dat u op de hoogte bent van de mogelijkheden.

Lees meer

Lees meer over