Echtscheidingscliënten bij GMW advocaten komen uit alle delen van de wereld.
Een in het internationaal familierecht gespecialiseerde advocaat is onontbeerlijk bij echtscheiding van expats of Nederlanders die in het buitenland wonen. GMW advocaten beschikt over kundige advocaten met veel ervaring bij internationale echtscheidingen.
In Den Haag en omgeving wonen veel expats. GMW Advocaten wordt daarom dagelijks geconfronteerd met internationale echtscheidingen en heeft inmiddels een ruime expertise opgebouwd. Wij hebben kennis van de specifieke regelingen die vaak voor expats gelden. Ook Nederlanders die in het buitenland woonachtig zijn weten ons goed te vinden. Voor Nederlandse echtparen die in het buitenland wonen, is alleen de rechtbank Den Haag bevoegd om echtscheidingszaken in behandeling te nemen. Den Haag is de vestigingsplaats van GMW advocaten.
De internationale aspecten van een echtscheiding kunnen een extra complicerende factor zijn in het toch al zo ingewikkelde en zware scheidingsproces. Eerst moet altijd vastgesteld worden welke aspecten in Nederland geregeld kunnen worden en welke niet. Als Nederland jurisdictie heeft moet vervolgens beoordeeld worden welk recht van toepassing is. Dat kan per onderwerp (alimentatie, kinderen, vermogen, pensioen etc.) weer anders zijn. Voor elk onderwerp bestaat nationale en Europese wetgeving die bepaalt welk land jurisdictie heeft en wat het toepasselijke recht is. Dat de echtscheiding in Nederland geregeld kan worden wil dus niet altijd zeggen dat de afwikkeling ook conform Nederlands recht plaatsvindt.
Het is soms al lastig genoeg voor ouders om na een echtscheiding op één lijn te komen als het om de zorg voor hun kinderen gaat, maar de verdeling van de zorgtaken voor kinderen die opgroeien in een expat-gezin kan aanleiding geven tot nog eens extra complicaties.
Als kinderen in het buitenland wonen, heeft de Nederlandse rechter in principe geen rechtsmacht als echtgenoten het daar niet beiden over eens zijn. Een ouder kan niet zomaar vanuit Nederland met de kinderen naar diens geboorteland verhuizen. Daarvoor is de toestemming van de andere ouder nodig. Na een verhuizing zal een ander soort zorgregeling vastgesteld moeten worden. Een verhuizing zonder toestemming levert kinderontvoering op met alle gevolgen van dien.
Als de alimentatieplichtige niet is onderworpen aan de Nederlandse belastingwetgeving kunnen de Nederlandse rekenregels niet onverkort worden toegepast. Dat geeft complicaties. Hoe moet worden omgegaan met de diverse expat allowances? Op welke manier moet rekening worden gehouden met de kosten voor de internationale school en met de extra kosten die gemaakt moeten worden door de alimentatieplichtige om contact met zijn kind te hebben? Wat te doe met de extra kosten voor expats? Maatwerk is geboden. Onze specialisten leveren dit maatwerk.
Woont u in het buitenland en wilt u scheiden? Of gaat uw huwelijk door een moeilijke periode en wilt u uw opties verkennen? Download de gratis whitepaper en ontvang antwoord op de 10 meest gestelde vragen over scheiden in het buitenland.
Engelstalige informatie is ook beschikbaar op de Legal Expat Desk.
GMW advocaten helpt u graag bij al uw echtscheidingskwesties. Neem gerust contact met ons op.
Stel uw vraag via het formulier. U kunt ons ook direct bellen op:
+31 (0)70 3615048
"*" geeft vereiste velden aan
23 november 2023
Een vergoedingsrecht, wat betekent dat eigenlijk bij echtscheiding?
Vaak gaat het bij een echtscheiding over vergoedingsrechten. Maar wat is een vergoedingsrecht eigenlijk?
Lees meer
Lees meer over9 november 2023
Huwelijkse voorwaarden: het periodiek verrekenbeding
Een veel voorkomende bepaling in huwelijkse voorwaarden, is het zogeheten ‘periodiek verrekenbeding’.
Lees meer
Lees meer over10 oktober 2023
Betekent inkomensverlies hogere kinderalimentatie?
In sommige gevallen lijdt een ouder inkomensverlies, bijvoorbeeld door het niet kunnen vinden van een nieuwe baan. Op grond van de wet kan door dergelijke omstandigheden de hoogte van kinderalimentatie worden aangepast.
Lees meer
Lees meer over24 augustus 2023
Alimentatie voor een jong-meerderjarig kind
Moet u ook alimentatie betalen als uw kind meerderjarig is? En zo ja, hoe hoog is die alimentatie? In deze blog wordt kort ingegaan op de alimentatieverplichtingen van de ouders van jongvolwassenen.
Lees meer
Lees meer over3 augustus 2023
Heeft een donor recht op omgang met het kind?
Vooropgesteld hebben niet slechts de juridische ouders van een kind recht op omgang met het kind.
Lees meer
Lees meer over25 juli 2023
Geslachts- en voornaamswijziging
Wat zijn de mogelijkheden tot geslachts- en voornaamswijziging en wanneer moet u daarvoor naar de rechtbank? In deze blog worden de mogelijkheden hiertoe kort besproken.
Lees meer
Lees meer over29 juni 2023
Partneralimentatie en verdiencapaciteit
Na echtscheiding kunt u de verplichting hebben om partneralimentatie aan uw ex-echtgenoot te betalen of kunt u het recht hebben om een bijdrage te ontvangen.
Lees meer
Lees meer over15 juni 2023
Afkoop alimentatie
Na echtscheiding kan het zijn dat een van de partners een onderhoudsverplichting heeft in de vorm van kinderalimentatie of partneralimentatie. Vaak wordt de alimentatie door de ene ex-partner maandelijks aan de andere ex-partner overgemaakt. Het is ook mogelijk om de alimentatie in één keer aan de ex-partner over te maken (afkoop of lump sum).
Lees meer
Lees meer over25 mei 2023
Kinderalimentatie: de juridische vader vs. de biologische vader
In sommige gevallen komt het voor dat de juridische vader niet de biologische vader is. Op grond van de Nederlandse wet is de juridische vader verantwoordelijk voor het betalen van kinderalimentatie.
Lees meer
Lees meer over