4 februari 2025
Partners die na de scheiding elkaar het beste gunnen
In dit artikel bespreken wij een zaak waarin de vrijgevigheid van de vrouw uiteindelijk niet zulke prettige gevolgen heeft voor de man.
Lees meer
Echtscheidingscliënten bij GMW advocaten komen uit alle delen van de wereld.
Een in het internationaal familierecht gespecialiseerde advocaat is onontbeerlijk bij echtscheiding van expats of Nederlanders die in het buitenland wonen. GMW advocaten beschikt over kundige advocaten met veel ervaring bij internationale echtscheidingen.
In Den Haag en omgeving wonen veel expats. GMW Advocaten wordt daarom dagelijks geconfronteerd met internationale echtscheidingen en heeft inmiddels een ruime expertise opgebouwd. Wij hebben kennis van de specifieke regelingen die vaak voor expats gelden. Ook Nederlanders die in het buitenland woonachtig zijn weten ons goed te vinden. Voor Nederlandse echtparen die in het buitenland wonen, is alleen de rechtbank Den Haag bevoegd om echtscheidingszaken in behandeling te nemen. Den Haag is de vestigingsplaats van GMW advocaten.
De internationale aspecten van een echtscheiding kunnen een extra complicerende factor zijn in het toch al zo ingewikkelde en zware scheidingsproces. Eerst moet altijd vastgesteld worden welke aspecten in Nederland geregeld kunnen worden en welke niet. Als Nederland jurisdictie heeft moet vervolgens beoordeeld worden welk recht van toepassing is. Dat kan per onderwerp (alimentatie, kinderen, vermogen, pensioen etc.) weer anders zijn. Voor elk onderwerp bestaat nationale en Europese wetgeving die bepaalt welk land jurisdictie heeft en wat het toepasselijke recht is. Dat de echtscheiding in Nederland geregeld kan worden wil dus niet altijd zeggen dat de afwikkeling ook conform Nederlands recht plaatsvindt.
Het is soms al lastig genoeg voor ouders om na een echtscheiding op één lijn te komen als het om de zorg voor hun kinderen gaat, maar de verdeling van de zorgtaken voor kinderen die opgroeien in een expat-gezin kan aanleiding geven tot nog eens extra complicaties.
Als kinderen in het buitenland wonen, heeft de Nederlandse rechter in principe geen rechtsmacht als echtgenoten het daar niet beiden over eens zijn. Een ouder kan niet zomaar vanuit Nederland met de kinderen naar diens geboorteland verhuizen. Daarvoor is de toestemming van de andere ouder nodig. Na een verhuizing zal een ander soort zorgregeling vastgesteld moeten worden. Een verhuizing zonder toestemming levert kinderontvoering op met alle gevolgen van dien.
Als de alimentatieplichtige niet is onderworpen aan de Nederlandse belastingwetgeving kunnen de Nederlandse rekenregels niet onverkort worden toegepast. Dat geeft complicaties. Hoe moet worden omgegaan met de diverse expat allowances? Op welke manier moet rekening worden gehouden met de kosten voor de internationale school en met de extra kosten die gemaakt moeten worden door de alimentatieplichtige om contact met zijn kind te hebben? Wat te doe met de extra kosten voor expats? Maatwerk is geboden. Onze specialisten leveren dit maatwerk.
Woont u in het buitenland en wilt u scheiden? Of gaat uw huwelijk door een moeilijke periode en wilt u uw opties verkennen? Download de gratis whitepaper en ontvang antwoord op de 10 meest gestelde vragen over scheiden in het buitenland.
Engelstalige informatie is ook beschikbaar op de Legal Expat Desk.
GMW advocaten helpt u graag bij al uw echtscheidingskwesties. Neem gerust contact met ons op.
Stel uw vraag via het formulier. U kunt ons ook direct bellen op:
+31 (0)70 3615048
4 februari 2025
Partners die na de scheiding elkaar het beste gunnen
In dit artikel bespreken wij een zaak waarin de vrijgevigheid van de vrouw uiteindelijk niet zulke prettige gevolgen heeft voor de man.
Lees meer
23 januari 2025
Hoe wordt u juridisch vader van uw kind?
De biologische ouders van een kind zijn de ouders van wie het DNA in het kind zit. De juridische ouders van een kind zijn de wettelijk familie van een kind. In deze blog wordt beknopt uiteengezet hoe een man de juridische vader van een kind wordt of kan worden.
Lees meer
21 januari 2025
Indexering kinder- en partneralimentatie 2025
Ieder jaar wordt de kinder- en partneralimentatie verhoogd door de jaarlijkse indexering. Vandaag vertel ik u meer over de indexering van de kinder- en partneralimentatie in 2025.
Lees meer
19 december 2024
De overlegscheiding: de voordelen van collaborative divorce
In deze blog bespreken we wat deze methode inhoudt, wat de voordelen ervan zijn en waarom het een goede keuze kan zijn voor stellen die in een scheidingsproces zitten.
Lees meer
21 oktober 2024
Samenleven zonder contract; wat moet u weten?
Ongetrouwd samenleven zonder een samenlevingscontract (“informeel samenleven”) is steeds gebruikelijker in Nederland.
Lees meer
7 oktober 2024
Mediation biedt ook voordelen bij een financiële afwikkeling
Een echtscheiding is niet alleen emotioneel belastend, maar kan ook complex zijn in de juridische en financiële afwikkeling. Ook als er geen kinderen betrokken zijn, kan het daarom nog steeds verstandig zijn om voor mediation te kiezen.
Lees meer
2 oktober 2024
Aandelen onder ‘vesting’; wel of niet verdelen bij echtscheiding?
In dit artikel wordt besproken wanneer aandelen verkregen onder vesting wel en niet moeten worden verdeeld in geval van echtscheiding.
Lees meer
9 september 2024
Dag van de Scheiding 2024
Op vrijdag 13 september 2024 is het de Dag van de Scheiding, die dag is in het leven geroepen door de vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). Op deze dag kunt u bij ons terecht voor gratis persoonlijk advies.
Lees meer
12 augustus 2024
Verhuizen met kinderen: toestemming nodig van de andere ouder
Verhuizen is een ingrijpende gebeurtenis, vooral wanneer kinderen betrokken zijn. Het wordt nog complexer wanneer ouders gescheiden leven en gezamenlijk gezag uitoefenen.
Lees meer