Huurrecht bij het huren en verhuren van een woning

Een handtekening plaatsen onder een huurcontract is niet zo moeilijk. Maar weet u wel wát u ondertekent? Zijn de bepalingen in het huurcontract wel correct en niet te eenzijdig? En wat te doen bij conflicten? GMW advocaten adviseert.

Huurder

Overweegt u een woning te huren? Dan ontvangt u in de regel een concept huurovereenkomst van de verhuurder. Daarin staan onder meer het adres, de huurprijs en de contractsduur (bepaalde of onbepaalde tijd). Hoe weet u of bepalingen juist en correct verwoord zijn? Vaak staan er in het huurcontract eenzijdige bepalingen die voordelig zijn voor de verhuurder. Het is dus belangrijk dat u weet waar u uw handtekening onder zet. Wij lopen graag de huurovereenkomst even met u door. Dat voorkomt conflicten in de toekomst.

Conflicten

Tijdens de huurperiode kan er veel mis gaan. De verhuurder weigert bijvoorbeeld een lekkage te repareren. Kunt u als huurder de verhuurder aanspreken? Mag u de huurbetalingen stopzetten of de reparaties zelf verrichten en de kosten verrekenen? Blijf niet met dit soort vragen zitten, maar bel en vraag advies. Wij leggen u in één vrijblijvend telefoongesprek uit wat uw rechten zijn en hoe u deze kunt afdwingen.

Verhuurder

Wilt u een woning verhuren, spreek dan vooraf de inhoud van het huurcontract door met een specialist van ons kantoor. Is het verstandig om tijdelijk of voor onbepaalde tijd te verhuren? Staat er bijvoorbeeld een verbod in om hennep te verbouwen? En heeft de huurder domicilie gekozen in het gehuurde? Bent u vergeten dergelijke bepalingen op te nemen, dan kan dat in latere procedures wellicht tegen u werken. Zorg dus dat u zich tijdig laat informeren. Wij adviseren u graag.

Conflicten

Het komt zeer regelmatig voor dat huurders de verschuldigde huurpenningen niet voldoen. Of altijd te laat betalen (“de slepers”). En er zijn huurders die overlast veroorzaken, hennep verbouwen in hun woning of hun woning onderverhuren. GMW advocaten heeft een jarenlange expertise in het aanpakken van dergelijke huurders. Er wordt in gerechtelijke procedures onder meer betaling, ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van het gehuurde gevorderd.

Meer informatie

Heeft u vragen over huur of wilt u direct een zaak voorleggen? Neem dan contact op met de sectie Vastgoed & Overheid.